Abszurd borravalóval

Azt, hogy megadózzák a borravalót, még talán megemésztik a vendéglátásban dolgozók, az azonban már nem fog lemenni a pincérek, bárosok torkán, hogy a kormány a cégvezetőre bízza, hogy kiosztja-e a pincérek között a borravalóként befolyó összegeket, vagy megtartja a vállalkozás profitjaként.
Hirdetés

„Végül a kormány ígéretet tett, hogy rendezi a kérdést – a Capital üzleti hetilap birtokába került tervek szerint viszont több bírálat éri majd a borravalónak a pénztárszalagon való feltüntetését célzó jogszabálytervezetet, mint dicséret.

Azt ugyanis, hogy megadózzák a borravalót, még talán megemésztik a vendéglátásban dolgozók, az azonban már nem fog lemenni a pincérek, bárosok torkán, hogy a kormány a cégvezetőre bízza, hogy kiosztja-e a pincérek között a borravalóként befolyó összegeket, vagy megtartja a vállalkozás profitjaként.

Először is nyílt titok, hogy a személyzet a borravalóból él, a hivatalosan nekik juttatott minimálbérből sokra nem mennének. (Így egyébként, ha a tulajdonos a pluszösszegek megtartása mellett is dönt, ha meg akarja tartani a bevált munkatársakat, kénytelen lesz fizetést emelni.)

Ugyanakkor nem mellékes az a szempont sem, hogy általában csak az elégedett vendég hagy borravalót. Lehetünk elégedettek az elfogyasztott étellel vagy itallal is, de igazából a felszolgálás minőségét szoktuk a pluszösszeggel díjazni.

Ha viszont az egy nagy közösbe megy majd, valószínűleg sokan lemondanak majd a gesztusról, vagy pedig az az abszurd helyzet állhat elő, hogy zsebbe csúsztatják a borravalót. És ezzel vissza is kanyarodtunk a mostani állapotokhoz.”

Hirdetés