Nem hagyja magát a besúgással vádolt Fátyol Rudolf

Nemzetközi bírósághoz fordul az ellene felhozott szekusvád miatt. Ami durva: a szatmári filharmóniában ma is van SRI-s vakond.
Hirdetés

Dr. Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia vezetője szerdán dokumentumokkal alátámasztva utasította el a vádakat, melyek szerint együttműködött a kommunista titkosszolgálattal. 2013 júliusában a bukaresti táblabíróság egyszer már jogerősen felmentette a vádak alól és kimondta, hogy nem működött együtt a Securitatéval.

A történet szálai messzire nyúlnak: a bukaresti ítélőtábla 2011. szeptember 30-án erősítette meg első fokon a Securitate Levéltárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) határozatát, mely szerint a hegedűművész együttműködött a kommunista titkosszolgálattal. Fátyol sikerrel fellebbezett e vád ellen a legfelsőbb bíróságon, amely 2012 februárjában visszaküldte a dossziét újratárgyalásra a bukaresti táblabíróságra.

A táblabíróság 2013 júliusában érvénytelenítette a Fátyol Rudolf állítólagos besúgói múltjáról szóló CNSAS–határozatot — ezúttal a CNSAS fellebbezett a legfelsőbb bíróságon, sikerrel, mert 2014 májusában elfogadták az óvását. Ezt az ítéletet támadta meg szintén a legfelsőbb bíróságon Fátyol, ám fellebbezését március 31-én jogerősen elutasították.

2010. június elsején a Szatmárnémetiben megjelenő egyik román nyelvű napilapban megjelent egy cikk, melyben az állt, hogy Fátyol együttműködött a titkosszolgálattal.

Hirdetés

Ügyvédet fogadott és kikérte a dossziéját a CNSAS-tól, melyben több jelentés áll, de ezek közül egy lapon szerepel az ő kézírása, amit aláírt, a többi álnéven van írva, ezekben Fátyol elleni vádak vannak felsorakoztatva, melyeknek bizonyítható a hamisságuk. A Fátyol által írt jelentés 1981-ben volt megírva, amikor nagybátyjának, Ruha Istvánnak a fia egy külföldi turnéról nem tért vissza, kint maradt Svájcban, ebben a jelentésben leírja, hogy véleménye szerint Ruha István nem tudott arról, hogy fia nem fog hazatérni.

A Fátyol-dossziéban szerepel egy személy neve, aki jelenleg is a filharmónia tagja és ma is küld jelentéseket a SRI-nek. Fátyol Rudolf a nemzetközi bírósághoz fordul, mert úgy érzi, hogy valótlan dolgokkal vádolják.
 

Hirdetés