A változás lehetősége

Romániában szokássá vált, hogy a választásokon győztes pártok barátai és rokonai, valamint a választási kampány idején aktív párttagok jutnak közalkalmazotti tisztségekhez.
Hirdetés

„Ezek nem mindig képesek eleget tenni a kihívásoknak, aminek következménye, hogy a lehívható európai uniós pénzeknek csak a minimuma kerül felhasználásra, lassú a fejlődés, sok helyen tapasztalható a lemaradás. Így van ez a közigazgatásban is. (…)

És most tegyük fel a kérdést: hogy lehet ezen változtatni? Annyit tudomásul kell venni, hogy ezen sem a törvényhozók, sem az ellenőrző szervek, sem az ellenzéki pártok nem fognak változtatni. A törvényhozók azért nem, mert épp ezek az emberek ragasztották a plakátokat és kísérték őket a kampány idején különböző rendezvényeken. Az ellenőrző szervek emberei pártalapon kaptak funkciókat, amelyekre vigyázniuk kell, nem mehetnek szembe önmagukkal.

Az ellenzéki pártok képviselőinek amiatt kell szemet hunyniuk, mert számukra is lecsepeg valami, ha kétharmados többséget igénylő határozatok elfogadásakor szükség van a szavazataikra. Ezeken a dolgokon kizárólag csak a választópolgárok tudnak segíteni úgy, hogy nem adják bárkire a szavazataikat. Jövőre lesznek helyhatósági és parlamenti választások, de már elkezdődött a választási kampány. Itt az idő, hogy bebizonyítsák a választók kié a hatalom.”

Hirdetés