Leépített örökségünk
MTímea
2015. március 23. hétfő, 12:23
A kulturális tárca jelenlegi vezetője azzal magyarázza, hogy a kormány nem siet a Szilágy megyei, magyar vonatkozású kastélyok és kúriák megmentésére, hogy nem ők a tulajdonosok.

A PSD színeiben megválasztott Gheorghe Pop Szilágy megyei szenátor a kulturális minisztériumhoz fordult a Szilágyságban található kastélyok és kúriák ügyében. Azt kérdezte: szándékában áll-e a kormánynak az enyészet martalékává váló épületek megmentése. Ioan Vulpescu, a tárca jelenlegi vezetője nem szolgált jó hírrel az épített örökségüket féltő Szilágy megyeieknek. A szenátus honlapján közzé tett válaszában azt írta, hogy a kulturális minisztérium országos restaurálási programja keretében csak az állami vagy köztulajdonban lévő ingatlanok renoválására fordítanak pénzt. Felhívta a figyelmet, hogy a

Szilágy megyei kastélyok a helyi önkormányzatok, egyházak vagy magánszemélyek tulajdonában áll.

Az egyik leginkább veszélyeztetett az ördögkúti Bay-kastély, mely az önkormányzat tulajdonában áll – akárcsak a drági Wesselényi–Bethlen-kastély. Ez utóbbi az 1990-es évek óta nincs használatban. Hajdan erődített vár volt, melyet Wesselényi Ferenc építetett át kastéllyá 1810-ben. Falán még ma is látható a Bethlen család címere. Az államosítás után a termelőszövetkezet irodái kaptak benne helyet, lakások voltak benne, de senki nem javított rajta. Az épület jobb szárnya egy ideig kultúrházként működött.

Váralmáson már csak a romjai tekinthetők meg az egykori Csáky kastélynak, mely magánkézben van. A kalotaszegi település másik nevezetessége falu feletti dombtetőn magasodó egykori Almási várnak az öregtornya.

Az 1766-ban épült csákigorbói Haller-kastély túlélte a kommunizmus éveit,

viszont a gazdátlan épületet gyorsan szétszedték az építőanyag miatt. A külön templommal is rendelkező kastélyból mindössze egy beomlott tetejű kápolna és annak tornya, a kút és a címeres kapubejárat maradt meg.

Egy magánvállalkozás a tulajdonosa a szurdoki Jósika-kastélynak, mely első magyar regényírónk, Jósika Miklós kastélya és kápolnája volt. Ebben a kastélyban több regénye is született, köztük a legismertebb az Abafi is.

A kommunizmus idején az épületben traktorjavító-műhelyt rendeztek be.

A szilágynagyfalusi Bánffy-kastély a református egyházhoz tartozik. A Bánffy család a XV században telepedik le és építi fel rezidenciáját Szilágynagyfaluban. Ennek helyén állt Bánffy Albert emeletes kastélya, mely 1859-ben tűzvészben megrongálódik. A jelenleg ott álló kastélyt 1925-ben építették fel. Az épületben az államosítás után orvosi rendelő működött, majd sérült gyermekek otthonát alakítottak ki benne.

comments powered by Disqus
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯
Mintha folyton ugyanaz a film menne az összes romániai moziban. Lepereg, aztán kezdődik újra. És a megalázott figurák mi vagyunk. Meg a gyermekeink.
Több tíz páciens is érintett lehet, állítja az elmekórház igazgatója.