Kérdezzük meg a tolvajt

A rendőrségi vizsgálat abban merült ki, hogy megkérdezték a szélsőséges szervezet vezetőit, kiabáltak-e uszító jelszavakat, s azok azt válaszolták, hogy véleményük szerint ők semmi sértőt nem tettek, nem uszítottak.
Hirdetés

„Nem uszított a Noua Dreaptă nevű szervezet december elsején Sepsiszentgyörgyön – ezt állapította meg az ügyészségi vizsgálat. A feljelentőnek elküldött jegyzőkönyv szerint a részletes nyomozás erre minden kétséget kizáróan fényt derített. Igaz, egyetlen szó sincs benne arról, hogy valaki megnézte volna azt a videofelvételt, amit a feljelentő mellékelt. Ezen ugyanis jól látszik és hallatszik, hogy a Noua Dreaptă zászlóival felvonuló egyének torkuk szakadtából üvöltik: »Ki a magyarokkal az országból!«

A rendőrségi vizsgálat abban merült ki, hogy megkérdezték a szélsőséges szervezet vezetőit, kiabáltak-e uszító jelszavakat, s azok azt válaszolták, hogy véleményük szerint ők semmi sértőt nem tettek, nem uszítottak. Tulajdonképpen még azt sem mondták, hogy nem akarták kiutasítani a magyarokat az országból. Akár kiabálhatták is, csak – meglehet – szerintük ez nem sértő. És ezzel a rendőrség lezártnak tekinti az ügyet. Nem kérdezett meg semleges szemtanút vagy akár egyet-kettőt azok közül a csendőrök közül, akik – a felvétel tanúsága szerint is – ott voltak, és gondoskodtak a békés felvonulók biztonságáról. Ők megkérdezték a tettest, és hittek neki.

Olyan ez, mintha rajta lennél egy bevásárlóközpont biztonsági kameráján, amiként öt rúd szalámival mégy ki a bejáraton, s amikor feljelent az üzlet, azt mondod, te nem loptál. Mi több, a jegyzőkönyv tanúsága szerint még őket provokálták az út széléről bekiabáló magyarok, de ehhez már »hozzá vannak szokva, és fegyelmezett módon nem válaszoltak« ezekre a provokációkra.”

Hirdetés