Lejáratott autonómia

Cîmpeanu felsorakozott azon dicstelen elődei és kormányzati kollégái sorába, akik az egyetemi autonómiát szándékosan úgy értelmezik félre, hogy az a törvények nyílt megsértésére is feljogosít – már akkor, ha a magyar közösség háttérbe szorításáról van szó.
Hirdetés

„Beszédes, hogy az elmúlt héten az egyetemre ellátogató és a magyar kedélyeket most éppen a magyar szak önálló akkreditációjának elutasításával borzoló rektor hátát dicsérően meglapogató Mihai Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter szerint a konfliktus nem a minisztérium hatásköre, azt az egyetemen belül kell rendezni.

Ami annak fényében, hogy az eredetileg színmagyar intézménynek indult MOGYE vezetésében jelenleg kétharmados többségben ülnek a magyar követeléseket enyhén szólva minimális empátiával fogadó románok, nem kis cinizmus. Cîmpeanu ezzel felsorakozott azon dicstelen elődei és kormányzati kollégái sorába, akik az egyetemi autonómiát szándékosan úgy értelmezik félre, hogy az a törvények nyílt megsértésére is feljogosít – már akkor, ha a magyar közösség háttérbe szorításáról van szó.

Ez a magatartás rendkívül káros, hiszen nem csupán az autonómiát járatja le – amelynek egyik alapvető jellemzője, hogy törvény biztosítja létrejöttét és működését, és az ország jogszabályainak tiszteletben tartásán alapul –, hanem a jogállamiságba vetett bizalmat is aláássa. Nincs amiért csodálkozni, ha egyes önkormányzatok nem hajlandóak meghallgatni a településen élő magyar közösség kétnyelvűségre vonatkozó követeléseit, amikor egy állami intézmény kormányzati támogatással hányhat fittyet a magyar közösség jogait szavatoló hatályos törvényekre.

Ilyen körülmények között nemigen nevezhető igaznak a román politikusok – köztük újabban Klaus Johannis államfő – által is hangoztatott lózung, miszerint Romániában példásan megoldották a kisebbségek helyzetét.”

Hirdetés