Wass Albert utcát akarnak Baróton

A kezdeményező a HVIM, amely szerint szó sincs arról, hogy az író háborús bűnös lett volna.
Hirdetés

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) baróti szervezete Wass Albertről nevezne el utcát az erdővidéki városban. Úgy vélik, az író kiállása az erdélyi magyarságért példamutató, emlékét őrizni kell. Hogy kezdeményezésük a helyi képviselő-testület elé kerüljön, aláírásgyűjtésbe kezdtek.

A HVIM-esek a polgármesteri hivataltól engedélyt kértek, hogy kis standot állíthassanak fel a városban, ahol aláírásokat gyűjthetnek, népszerűsíthetik célkitűzésüket, illetve válaszolhatnak az érdeklődők kérdéseire. A gyűjtéssel nem sietnek: nem az a cél, hogy az utcanévadás kérdését lehető leghamarabb tűzze napirendre a tanács, hanem hogy a barótiak minél többet megtudjanak Wass Albert¬ről.

„Ahhoz, hogy a tanács tárgyal¬jon kezdeményezésünkről, a város szavazati joggal rendelkező polgárainak legalább öt százaléka alá kell hogy írja. Ez kevesebb mint ötszáz kézjegyet jelent, amit egy-két nap alatt megszerezhetnénk, ám mi ennek többszörösét akarjuk, s azt, hogy minél többen olvassák Wass Albertet. El akarjuk mondani, hogy ő nem az az ember, akit a hatalom megpróbál vállalhatatlannak beállítani; nem követett el háborús bűnöket, egyedüli »bűne« mindössze annyi, hogy szerette népét. Jobb megismertetése érdekében levetítettük nemrég a református templomban a róla szóló portréfilmet is” – mondta a HVIM helyi vezetője, Bogyor Balázs.
 

Hirdetés