Bomba a lakásban: vigyázzunk a saját kazánokkal!

Egy kis közszolgálat: az egyéni kazánokat folyamatosan karban kell tartani és ellenőriztetni kell. Különben nem lesz jó vége – mondja a szakember.
Hirdetés

Ketyegő bombáknak nevezte a Romániai Fogyasztóvédelmi Egyesület (APC) nevű civil szervezet elnöke a lakásokba felszerelt kazánokat.

Costel Stanciu ezt azzal indokolta, hogy a tulajdonosok elmulasztják elvégeztetni a kiskazánok kétévente kötelező műszaki ellenőrzését. Stanciu emlékeztetett arra, hogy a kazánok élettartama általában tíz év — ez azonban lerövidül, ha a tulajdonos nem végezteti el a műszaki ellenőrzést, és nem javíttatja ki a meghibásodásokat. Bár az ellenőrzés elvégeztetését törvény írja elő, elmulasztása nagyon gyakori, mert az előírások betartását nem követik figyelemmel az állami hatóságok — jelentette ki Stanciu. A

Lakástulajdonosi Társulások Országos Szövetségének alelnöke szerint Romániában nagyon sok kazánt törvénytelenül szerelnek fel a lakásokba. Az energiatörvény ugyanis azt írja elő, hogy csak olyan tömbház lakásaiba szerelhetők fel kiskazánok, ahol már 2007 előtt törvényesen felszereltek legalább egy kazánt.

Kép: origo.hu
 

Hirdetés