Lehetetlen küldetés?

A reformot éppen azoknak kell kidolgozniuk, akiknek ma már alig van hitelük. Lehet ebből gálickő?
Hirdetés

„Bizonyára a végeérhetetlen vitákat kívánta megelőzni Klaus Johannis államelnök a most kezdeményezett konzultációval, fellépésére szükség volt, hisz szorít az idő, ha júniusig nem lép életbe az új törvénycsomag, esély sincs arra, hogy jövőben az új jogszabályok alapján rendezzék a választásokat.

Tegnap sorra nyilatkoztak a pártok képviselői ama híres cotroceni-i ajtó előtt. Min­denki tettre késznek és rendkívül jó szándékúnak kívánt látszani. Informatizálni kell a rend­szert, be kell vezetni a levélben történő vagy a számítógépes szavazást, csökkenteni kell a honatyák számát, meg kell akadályozni a pártok közötti vándorlást, szabályozni az alakulatok finanszírozását, gátat kell vetni a korrupciónak – szinte egybehangzóan mondták ugyanazt. Csakhogy az ördög a részletekben rejlik, és  többnyire a jogszabályok  kidolgozása során kerülnek elő azok a pillanatnyi érdek diktálta megoldások, melyek rossz irányba tolják az egészet.

Az új rendszernek tisztességes parlament, önkormányzatok, hiteles polgármesterek, tanácselnökök megválasztását kellene biztosítania, a lejárt szavatosságú romániai politikai osztály megújulását. Csak­hogy a reformot éppen azoknak kell kidolgozniuk, akiknek ma már alig van hitelük. Lehet ebből gálickő?”

Hirdetés