Fegyverrel nem lehet békét teremteni

Nem hisszük el, de nem tehetünk mást, el kell fogadjuk, hogy a katonai kiadások növelése a béke megtartása miatt fontos.
Hirdetés

„Az emberek sokáig hittek abban, hogy azért kell részt venni a háborúkban, hogy megvédjék a hazát, megteremtsék a békét. Ma már tudjuk, hogy fegyverrel nem lehet békét teremteni. A fegyvergyártás és a háborúk csoportérdekeket szolgálnak, erre használják fel a sorkatonákat, akiknek rámegy az egészségük, de nagyon soknak az élete is. Elképzelni is nehéz, hogy hány ártatlan ember vesztette életét hatalmi érdekekből kirobbantott háborúkban. Egyre világosabban látjuk, hogy a kis országok, és főként azok egyszerű emberei, mennyire ki vannak szolgáltatva a nagyhatalmaknak. Azoknak a nagyhatalmaknak, amelyek fegyver- és gyógyszergyártásból lesznek egyre erősebbek és befolyásosabbak.

Nem hisszük el, de nem tehetünk mást, el kell fogadjuk, hogy a katonai kiadások növelése a béke megtartása miatt fontos. El kell fogadjuk, hogy lehallgatják telefonjainkat és az interneten keresztül nyomon követik minden tevékenységünket, mert ez a biztonságunk érdekében történik. Tudjuk, hogy ez nem így van, de nem tehetünk ellene semmit. Azt is tudjuk, hogy a béke valahol bennünk van: fegyverrel nem lehet békét teremteni. A háborúkat nem mindig az erősek nyerik meg, hanem azok, akiknek eladhatóbbak az érdekeik.”

Hirdetés