Az al-Kaida vállalta a Charlie Hebdo elleni merényletet

Késve, de felvállalta a mészárlást a jemeni al-Kaida. A Hezbollah elítélte, az arab világ megtorlásoktól tart.
Hirdetés

Az al-Kaida jemeni szárnyának egyik tagja pénteken bejelentette, hogy ennek a szervezetnek az irányításával hajtották végre a Charlie Hebdo francia szatirikus magazin elleni merényletet, amelyben 12 ember halt meg. 

Kairóban az AP hírügynökséghez juttatott el angol nyelvű nyilatkozatot az al-Kaida érintett tagja. Harith bin Ghazi Al-Nadhari ebben azt írta, hogy az al-Kaida jemeni szárnya irányította a fegyveres akciót, gondosan kiválasztva a célpontot, és „bosszút akart állni a Mohamed iszlám próféta becsületén esett sérelmen”.
 
A szervezet tagja úgy fogalmazott: ez a támadás összhangban állt Oszama bin Ladennek, az al-Kaida vezetőjének a Nyugathoz intézett korábbi figyelmeztetésével, amelyben a muzulmán vallás folyamatos gyalázásával kapcsolatos következményekre hívta fel a figyelmet. A nyilatkozó hozzátette: „biztonsági okokból” várt eddig a merénylet vállalásával kapcsolatos bejelentéssel.
 
A hatperces hangfelvételen Al-Nadhari további merényletekkel fenyeget, amelyeket az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország területén akarnak elkövetni.

Rendőrök gyilkolására szólított fel a párizsi túszejtő

Célpontok megtámadására buzdította ismerőseit pénteken Amedy Coulibaly, a párizsi kóser boltban túszokat ejtő iszlamista, mielőtt megölték a túszok kiszabadítására támadást indító rendőri erők – közölték péntek este rendőrségi források.
 
„Azt kérte a barátaitól, hogy támadjanak különböző célpontokra, például rendőrőrsökre a párizsi elővárosokban” – mondta a forrás. A rendőrök szerint a támadónál „nem kevés robbanószer” volt, amivel a bolt egyik ajtaját akarta felszerelni, de végül nem szerelte össze a robbanóeszközt.
 
Barátnőjét, a 26 éves Hayat Boumeddiene-t, akiről a hatóságok délután egy fotót is közzétettek, péntek este még mindig kereste a rendőrség az előző napi montrouge-i lövöldözéssel összefüggésben, amelyben egy rendőrnő életét vesztette. A rendőrség nem erősítette meg azon sajtóértesüléseket, miszerint a nő is a kóser boltban tartózkodott a pénteki túszejtéskor.

Még a Hezbollah is elítélte

Francois Hollande francia államfő péntek esti beszédében éberségre kérte honfitársait, mert szerinte nem ért véget a terrorfenyegetettség Franciaországban azzal, hogy a biztonsági erők két párhuzamos akcióban megölték a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni szerdai merénylet elkövetésével gyanúsított két testvért, valamint a Párizsban egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtő iszlamista fegyverest.
 
Hasszan Naszrallah, a libanoni síita terrorszervezet, a Hezbollah vezetője televíziós beszédben ítélte el a karikaturisták és a túszok gyilkosait – írja a 444.hu a vox.com-ra hivatkozva. Naszrallah azt mondta, „a Charlie Hebdo elleni terrortámadás elkövetői, akárcsak a Próféta nevében lefejezéseket végrehajtó ISIS, többet ártanak az iszlámnak, mint a képregények.”
 
A lap viszont úgy véli a Hezbollah múltja és jelene alapján, hogy vezetője nem a merényleteket kifogásolja, inkább ideológiai támadás az, hogy nyilvános nyilatkozatban ítéli el az al-Kaida merényleteit és az ISIS lefejezéseit, mivel a Hezbollah Szíriában épp ezek ellen a szunnita militáns iszlamisták ellen harcol Asszad oldalán.

Aggódik az arab nyelvű sajtó

Feszült figyelemmel követik az arab világban a nyugati társadalmak reakcióját a párizsi gyilkosságokra; sokan az iszlámellenes érzelmek rohamos terjedésétől tartanak.
 
„Megint a muzulmánok fizetnek a világban elkövetett terrorcselekményekért” - áll nagy piros betűkkel az al-Jóm asz-Szábe című egyiptomi újság pénteki címlapján, utalva arra, hogy több mecsetet támadás ért Franciaországban, miután egy algériai származású testvérpár agyonlőtte Párizsban a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap 12 munkatársát.
 
Az arab sajtóban és a muzulmán értelmiségiek körében egyfajta frusztrált hangulatot lehet észlelni, hiszen a Nyugaton kialakult iszlámképet pont ezek az esetek formálják leginkább – nyilatkozta Ammár Ali Haszan egyiptomi politológus és rovatvezető az MTI-nek. „Az embereken ilyenkor eluralkodik az érzés, hogy a Nyugat nem képes különbséget tenni az arab társadalmak túlnyomó többségét alkotó mérsékelt muzulmánok, és a terroristák között” - mondta a politológus.
 
„A megbélyegzettség érzését tovább rontja, hogy a Nyugat a jelek szerint elfelejti: a dzsihadisták ellen harcolók, csakúgy mint a világban elkövetett merényletek áldozatai általában muzulmán vallásúak – mondta, és megjegyezte – a sors fintora, hogy a rendőr, akit a csütörtöki vérengzésről készült felvételek egyikén agyonlőnek, egy tunéziai származású muzulmán.”
 
„A muzulmánok úgy látszik minden helyzetben vesztésre állnak” – írja egy neves szudáni karikaturista, Hálid al-Baih, aki azt fájlalja az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió honlapján megjelent cikkében, hogy „a muzulmán vallásúaknak folyton elnézést kell kérniük olyan tettekért, amelyeket nem követtek el, és nem is támogattak”.
 
A BBC arab nyelvű csatornáján futó egyik műsorban egy Franciaországból betelefonáló néző keserűen állapította meg, hogy bár Szíriában és Irakban „naponta több tucat embert mészárolnak le, az erről szóló tudósítások eltörpülnek a párizsi eset által kiváltott hírözön mellett”.

Hirdetés