Kétevezősre tervezett hajó

Nehezen hihető, hogy békésen, kulturáltan sikerül elosztani a vezető funkciókat az új politikai szervezetet alkotó két párt között helyi szinten.
Hirdetés

„Alig váltottunk évszámot, máris felpörögni látszik a politika. A liberálisok (PNL) és demokraták (PDL) „fent” megtörtént fúziójának ugyanis „alant”, a megyékben is be kell következnie, ami előreláthatólag nem fog könnyen menni. Nehezen hihető ugyanis, hogy békésen, kulturáltan sikerül elosztani a vezető funkciókat az új politikai szervezetet alkotó két párt között helyi szinten, így aztán nem lesz meglepetés, ha hamarosan hevesen hánykolódni kezd a kétevezősre tervezett hajó.

A PNL és a PDL képviselői hétfőn már tárgyalóasztalnál egyeztettek az új politikai formáció várhatóan január végén sorra kerülő országos értekezletének előkészítéséről, illetve a megyei szervezetekben a hatalmi funkciók elosztásának elveiről, kritériumairól. Miután a tavalyi elnökválasztásokig paritásos alapon működött a PNL-PDL vezetése, a közös célnak alárendelve a hatalmi ambíciókat, egyéni hiúságokat, immár testre szabottan, a reprezentativitást is figyelembe véve kell elosztani megyeszinten a funkciókat.

Nem egyszerűen az új formáció központi struktúrájának leképezéséről van szó, de nem is csupán néhány kritérium érvényesítéséről. A hatalmukhoz foggal-körömmel ragaszkodó megyei politikusok nehezen mondanak le mindarról, amit pozíciójuk biztosít számukra, a köréjük tömörült gazdasági érdekcsoportok sem néznék jó szemmel a változást.

Maros megyében például az utóbbi hetekben igen jó politikai egyetértésben tevékenykedő megyei tanácselnök, a liberális Ciprian Dobre, illetve Marosvásárhely polgármestere, a demokrataként számon tartott Dorin Florea között könnyen elromolhat a „barátság”, amikor felvetődik a reprezentativitás kérdése. A liberálisok ugyanis mind a megyei, mind a városi tanácsban alig néhány mandátummal rendelkeznek, a demokraták helyzete ehhez képest fényes, azonban a kétharmados döntésekhez még együtt is nehezen biztosítják a szavazattöbbséget.”

Hirdetés