Victor Ponta tanácsosa maradok

Nem a miniszterelnök stílusa az, hogy mosolyogva a szemedbe nézzen, s közben hátba támadjon. Interjú.
Hirdetés

Antal Árpád az SZKT legutóbbi ülésén arra kérte: a miniszterelnök tiszteletbeli tanácsosaként járjon közbe Victor Pontánál annak érdekében, hogy az időközben leváltott Marius Popica Kovászna megyei prefektus hagyjon fel a magyarság szimbólumai elleni intézkedésekkel. Tárgyalt-e erről a kormányfővel?

Nem. Szerintem ezt a kérését Antal Árpád sem gondolta komolyan. A polgármester inkább csak engem akart kellemetlen helyzetbe hozni, azt akarta érzékeltetni, hogy én közel állok a miniszterelnökhöz. Az Antal Árpád által felvetett kérdéseket nem a kormányfő tanácsosa veti fel Victor Pontának, hanem az RMDSZ vezetősége. Az RMDSZ vezetősége pedig ezt meg is tette. Kelemen Hunor szövetségi elnök nem egy alkalommal tárgyalt a háromszéki helyzetről a kormányfővel. Tehát, ismétlem, Antal Árpád kérésében inkább a sértés szándékát érzékelem. 

Úgy tűnik, éppen Antal Árpádnak az SZKT-n mondott beszéde miatt vizsgálódik az ügyészség az RMDSZ ellen. Jogászként, nem a kormányfő tanácsosaként, hogyan kommentálja a DIICOT eljárását? 
 
Tisztázzunk valamit: én mindig jogász vagyok. Mindig ugyanaz az ember vagyok, független attól, hogy éppen szenátor vagyok, ügyvéd vagyok, miniszterelnöki tanácsos vagyok. Ugyanaz az az ember vagyok Strasbourgban, Bukarestben, Marosvásárhelyen és Vármezőn is. Nem beszélek más nyelvet annak függvényében, hogy ki kérdez, vagy milyen tisztséget töltök éppen be. A kérdésre válaszolva: az ügyészek eljárást túlzott lépésnek tartom. Nem tudom megállapítani, hogy most túlbuzgóságról van-e szó, vagy meg akarták ijeszteni az RMDSZ-t. Ám Antal Árpád valóban emlegette az SZKT pódiumáról Marosvásárhely fekete márciusát, mondott valami olyasmit, hogy nem kellene odáig eljutni. Meg kell nézni pontosan a beszéde szövegét.
 
(…)
 
Lát-e összefüggést akár a DIICOT eljárása, akár Marius Popica intézkedéssorozata és az RMDSZ kormányból való kilépése között? 
 
Csak spekulálni lehet erről. Az ügyészség eljárása nem hinném, hogy összefügg az RMDSZ ellenzékbe vonulásával. Abban azonban majdnem biztos vagyok, hogy Bukarestből telefonáltak rá a volt Kovászna megyei prefektusra, tegye meg a már ismert jogi lépéseket. Azt mondhatták neki: „hozd egy kicsit kényelmetlen helyzetbe a magyarokat, érezzék meg, milyen az, ha nincsenek benne a kormánykoalícióban”. 
 
Nem érzi úgy, hogy a kormányfő tanácsosaként kínos helyzetbe került a volt Kovászna megyei prefektus lépései miatt? Marad-e továbbra is Victor Ponta tiszteletbeli tanácsosa? 
 
Maradok. Akkor válok meg ettől a tisztségtől, ha Victor Ponta számomra elfogadhatatlan módon kezd politizálni: magyarellenessé válik, demokráciaellenes döntéseket hoz. A SZKT ülésén részletesen kifejtettem, és most is azt állítom: hiba volt az RMDSZ részéről kilépni a kormányból. 

Hirdetés