Johannis: múzeumba a komcsikkal!

Hogy az utókor emlékezzen és szembe nézzen. Az azóta eltelt idővel is.
Hirdetés

A kommunizmus múzeumának létrehozását kezdeményezte Klaus Johannis, Románia megválasztott elnöke Temesváron, a Ceauşescu-diktatúrát megdöntő forradalom kirobbanásának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepi beszédében.

„Szükség van az emlékezésre és az emlékeztetésre, csak így tudjuk megvédeni magunkat a kommunizmustól” – jelentette ki a Temesvári Operában tartott gálaműsor előtt a választott elnök. Hozzátette, a kommunizmus múzeuma átfogó oktatási programokat bonyolíthatna le, és tematizálhatná a közbeszédet. A lehetséges témák között a különbözőséget, a toleranciát, a társadalmi felelősséget említette.

„Románia elnökeként egy ilyen múzeum létrehozását fogom kezdeményezni, mert az elnöknek feladata, hogy szolgálja a nemzet emlékezését” – jelentette ki a hallgatóság tapsát kiváltva Johannis.

Az elnök úgy értékelte, mindig időszerű a szabadságról beszélni, mert a szabadság ma is veszélyeknek van kitéve. Azt az intézmények nem megfelelő működése is korlátozza.
Úgy vélte, a forradalom óta eltelt negyedszázad alkalmat teremt a mérlegkészítésre.

Megemlítette, Románia a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozásával ma biztonságosabb, több lehetőséggel rendelkező ország, mint a 25 évvel ezelőtti volt. De szerinte azt is meg kell vizsgálni, hogy az ország mennyire tudott élni a lehetőségeivel.

Az elnök kijelentette, a román politikai elitnek felelőssége van abban, hogy nem sikerült a lakosság várakozásainak megfelelni. „A kiábrándulás nem az eredmények hiányából, hanem a sikertelenség beismerésének a hiányából fakad” – állapította meg Johannis, aki szerint a politikusok az ígéreteket újabb ígéretekkel „tetézték” anélkül, hogy elszámoltak volna  azok teljesítésével.

Hirdetés

Az újraépítés a hiányosságok elismerésével, a felelősség vállalásával kezdődik. (…) Nem lehetünk a mindig elkezdett és mindig befejezetlenül hagyott tervek országa” – jelentette ki utalván az alkotmánymódosítás elakad folyamatára és a félbemaradt autópálya-építésekre. „A forradalom emléke a jól végzett munka országának a megteremtésére kötelez” – idézte a választási győzelmét elősegítő jelmondatát Klaus Johannis.

A megválasztott elnököt ezrek ünnepelték a Temesvár főterén álló ortodox katedrális előtt, ahová fáklyákkal érkezett a református templom elől elindult menet.

Mint azt megírtuk, Johannis városházát és egyetemet látogatott, megkoszorúzta az öröklángot a Hősök Temetőjében, az Opera is az úti céljai között volt, de Tőkés László volt parókiája nem szerepelt a megemlékezési programjában.
 

Kép: pressalert.ro

Hirdetés