Johannis Temesváron ünnepel

Városházát és egyetemet látogatott, megkoszorúzta az öröklángot a Hősök Temetőjében, következik az Opera, de Tőkés László volt parókiája nem szerepel a megemlékezési programjában.
Hirdetés

Temesvárra érkezett kedd délután Klaus Johannis, Románia megválasztott elnöke. Mintegy fél órát tartózkodott a városházán, ahol zárt ajtók mögött tárgyalt Nicolae Robu polgármesterrel, majd vele együtt koszorúzta meg a Hősök emlékművét, ahol az örökláng ég az azonos nevű temetőben.

A polgármesteri hivatal és a temető előtt is tapssal fogadták a járókelők, volt aki Johannis Lépésről lépésre című kötetét (a képen) szerette volna dedikáltatni.
 
Onnan a Temesvári Nyugati Egyetemre ment, ahol Johannist Marilen Pirtea rektor fogadta. A megválasztott elnök mintegy 500 tanár és diák előtt tartott beszédet. Ezzel egyidőben volt forradalmárok és megemlékezők fáklyákkal indultak Tőkés László volt lakásától az ortodox katedrálishoz, ahova Johannist is is várták.
 
Este hattól az ortodox katedrálisnál vett részt a megemlékezésen, a templom lépcsőin gyújtottak gyertyákat az 1989 decemberében ott elesettek emlékére. Párszáz temesvári jelent meg, Johannis itt is szóbaállt a helyiekkel, akik közül páran azt kérték, tartóztassa le Ion Iliescut, mert őt tartják felelősnek a december 22-én és utána megölt forradalmárok haláláért.
 
A megválasztott elnököt viszont olyan hevesen támadták le a rajongói, hogy közösen fotózkodjanak vele, hogy több, a templom lépcsőjére helyezett gyertyát és fáklyát is letapostak.
 
Héttől az Operában mondott ünnepi beszédet, amit az épület előtt kivetítőkön követtek néhány ezren, majd a Madrigal kórus koncertjét hallgatta meg.

Hirdetés