Állást foglalni

A romániai államfőválasztás kapcsán magyar szempontból egy dolog biztos: hogy jó érzésű ember Victor Pontára nehezen szavazhat.
Hirdetés
„Bár a Ponta győzelme révén a kormányon maradásban reménykedő RMDSZ szinte már szerelmi vallomásnak beillő mondatokkal dicsérte, Klaus Johannist pedig ócsárolta, (ha ehhez hozzáveszszük, hogy Kelemen Hunor a Ponta által kormányfőnek jelölt Călin Popescu-Tăriceanut kísérgette a Székelyföldön, annak kampánykörútján, eléggé hiteltelen, hogy a szövetség hivatalosan egyik jelölt mellett sem áll ki), a PSD-elnök elmismásolt plágiumügye, pártja illetékeseinek Ceauşescu-kort idéző magyarellenes megnyilvánulásai, illetve a pártban burjánzó parttalan korrupció teljesen alkalmatlanná teszi az ország legmagasabb közjogi tisztségére.
 
A dilemma az, hogy magyar szempontból ellenfele, Klaus Johannis sem tűnik sokkal ígéretesebbnek. Az elmúlt hetekben egyes fórumokon magyar hozzászólók, bloggerek szinte már egzaltált hangnemben kardoskodtak amellett, hogy csakis rá, a nyugati civilizációt képviselő erdélyi jelöltre szabad szavazni a posztkommunista, korrupt maffiagépezet megtestesítőjével szemben, szinte már emberfeletti lényként tüntetve fel a jobboldali jelöltet, csak azért, mert erdélyi és kisebbségi.
 
Ez azonban nem változtat azon, hogy a magyaroknak igazából soha semmit sem ígért. Az autonómia gondolatát pedig konkrétan is elutasította. Nemcsak most, a kampányban, amikor ez abból a szempontból érthető, hogy ellenfelei azonnal soviniszta lejárató hadjáratot indítottak volna ellene, magyarbérencként feltüntetve őt. Hanem már korábban, évekkel ezelőtt. És ha higgadtan megvizsgáljuk a képet, afölött sem könnyű elsiklani, hogy a mögötte álló pártok, a PNL és a PDL is megmutatták már, hogy nem sokkal jobbak a PSD-nél. (…)
 
Persze nincs szó arról, hogy Johannis lenne az ideális jelölt, azonban a jelek szerint most a nem szavazás, az, ha a PSD-vel szemben álló erdélyi erők nem mozdulnak meg kellő számban, Pontának, a totális, korlátlan és gátlástalan PSD-uralom megvalósulásának kedvezne.
 

Aki ezt nem szeretné, az vasárnap állást foglalhat ellene, azáltal, hogy – ha nehezen is, de elvonatkoztatva attól, hogy milyen pártok állnak mögötte – elmegy szavazni, és ad egy esélyt Johannisnak. Ha másra nem, legalább arra, hogy ellensúlyt képezzen a PSD-vel szemben.” 

Hirdetés