Átlátszó. Pedig épphogy nem az…

Nálunk miért minden szavazókörzetben összevissza, tákolmány szavazóurnák vannak, amelyek nem átlátszóak, így eleve a választási csalás egyik eszközei lehetnek?
Hirdetés

„Miért nem lehetett ezt sem megoldani, 25 évvel az izéváltás után sem? Miért, miért, miért? Csak nem talán épp AZÉRT?

Mert persze, hogy egyből ARRA gondol a választópolgár: a csalás lehetőségére. Arra, hogy ez a nem átlátszó urna is csak egy átlátszó trükk. Továbbá arra is, hogy ez így jellemző: mindenütt másfajta, összevissza az ország is – úgyhogy a sorsát időnként eldöntő szavazásokon még az urnák is tákolmányok és átláthatatlanok. Nagyszerű tárgyi metaforája ez Romániának.

Na, de ezek a miértek nem hagytak nyugodni. Úgyhogy utánaérdeklődtem pár helyen, hogy miért nincsenek nálunk is átlátszó anyagból készülő urnák, amelyek ráadásul mindenütt egységesek lennének. Kérdezősködtem a bukaresti Állandó Választási Bizottságánál (AEP). Nagyon kedvesek, sőt, egyből ismerős is nekik a téma, tudnak is a dolgokról – úgy látszik nem csak én kérdezősködöm. De csak a hét végére ígérnek választ, és írásban kérik a kérdéseket. Aha. Közben érdeklődtem a Megyei Választási Bizottságánál is. Itt egy ismerősöm volt olyan kedves, és nagyjából húsz perc alatt »szállította« is a választ. Szóval: épp az Állandó Választási Bizottság 2008-ban keltezett 4-es számú határozata írja le, hogyan nézzen ki a szavazófülke és az urna. Kivételesen tényleg érdekes kis szöveg, elolvastam. Még olyanokat is rögzít, hogy hány centis legyen a szavazófülke fala, milyen anyagból legyen, hogyan helyezzék el azokat a termekben, miegymás. És magáról az urnáról külön szól. Eszerint ez lehet egy darabból, vagy több részből összeállított. És – hoppá – az is tételesen szerepel a szövegben, mégpedig az adott fejezet első pontjaként, hogy »ajánlott, hogy a szavazóurna átlátszó legyen«. Na ugye.

Ám a gond épp itt vagy: hogy »ajánlott«. Itt bukik is minden. Mintha nem tudnák, hogy Romániában nem lehet csak úgy ajánlani valamit – mert abból akkor összevisszaság lesz. (Sőt, sokszor még abból is, ugye, ha valami kötelező.) Épp ez a helyzet lett egyébként. Ugyanis az urnák beszerzését már a polgármesteri hivatalokra bízták. Akiket az ország 99,9%-ában nem érdekelt a fenti ajánlás.”

    

Hirdetés