Végre a magyaroknak is üzent Johannis

„Mindannyiunknak szüksége van a tisztelet, a jólét és a szabadság Romániájára” – mondta. Ennyi. Pontának viszont újfent jól odamondott.
Hirdetés

A tisztelet, a jólét Romániáját ígérte csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatóján a magyaroknak Klaus Johannis, a jobboldal államfőjelöltje.  „A románoknak, a magyaroknak, a németeknek és a többi kisebbségnek is szól az üzenetem. Mindannyiunknak szüksége van a tisztelet, a jólét és a szabadság Romániájára” – tette hozzá Johannis.
Úgy vélte, rendkívül rossz üzenete van annak, hogy a Victor Ponta által vezetett Szociáldemokrata Párt (PSD) „közvetítők által frigyre lépett” a Nagy Románia Párttal (PRM).

A Ponta kampányában gyakran elhangzó vádra reagálva, mely szerint Johannis Erdély elszakítására tör, kijelentette: „megengedhetetlen, hogy valaki 2014-ben olyan szövegekkel jöjjön, amelyek a 90-es évek Iliescu-korát, az etnikai uszítás korát jellemezték”. Klaus Johannis úgy vélte, a kommunista kor politikai diskurzusa köszön vissza számára az ellenjelöltje kampányában, amikor a szégyenérzet nélkül mondják a feketére, hogy fehér, és állítják, hogy „2015-től tej és méz fog folyni az országban”.

Hozzátette, 25 évvel a forradalom után teljes rendszerváltozásra, új elnökre, új kormányra, új parlamentre, a közéletben pedig új arcokra van szükség. Úgy vélte, a változást a csúcsról, az elnöki tisztségből kell elindítani, de annak a sikeréhez a romániai társadalom egészére szükség van.

„Elnökként garantálom az igazságszolgáltatás függetlenségét, és vállalom, hogy nem hirdetek ki amnesztiatörvényt. (…) Nem fogok megkegyelmezni egyetlen korrupt politikusnak sem”  – jelentette ki Johannis. Azt is hozzátette, nem igényli az elnököt megillető mentelmi jogot, és a parlamenti képviselők mentelmi jogát is csak a politikai véleménynyilvánítások körére korlátozná.

Hirdetés

„Kijelenthetem, hogy Victor Ponta veszélyt jelent Romániára, a romániai demokráciára, a román gazdaságra, és Románia euro-atlanti orientációjára” – fogalmazott Johannis. A gazdaság veszélyeztetését abban látta, hogy a kormányfő „ígérget jobbra-balra”, de képtelen koherens gazdasági programot megfogalmazni.

Románia nemzetközi kapcsolatai veszélyeztetését abban látta, hogy szerinte Victor Ponta eltávolítja az országot azoktól a céloktól, amelyek Romániát európai partnereihez, és az Amerikai Egyesült Államokhoz kötik. „Ha megválasztják Victor Pontát, valós a veszélye annak, hogy az igazságszolgáltatást kiszolgáltatja a korruptaknak” – állapította meg Johannis.
 

Hirdetés