Sem Iohannis, sem Ponta

A már nemegyszer bevált állást-nem-foglalás lehet az egyedüli szalmaszál, amibe még kapaszkodhat az RMDSZ, és amibe kapaszkodva, a víz fölött tarthatja a fejét a választásokig hátralévő másfél hét után is.
Hirdetés

„Véleményem szerint ezért csütörtökön nem fogja sem Iohannis, sem Ponta mellett letenni a garast az RMDSZ. Mégpedig azért nem, mert túlságosan kockázatos. Ha az arany középutat választva nem foglal állást egyik jelölt mellett sem, az a november tizenhatodikai második forduló eredményhirdetése után sokkal inkább eladható helyzetbe hozza a magyar pártot és a szavazóbázisát képező embereket.

Kockázatos lenne Victor Pontát támogatni, mert az egyes megyékben — például itt nálunk is — politikai lincseléshez vezetne. Nyíltan Victor Pontát támogatnia az RMDSZ-nek azért sem lenne szerencsés, mert Vadim Tudor már bejelentette, hogy a Pontára való szavazást ajánlja választóinak és Gheorghe Funar is a PSD-jelölt mögé sorol majd be mindenképpen a maga fél százalékával. Közös fotón szerepelni ezekkel az emberekkel végleg falat húzna az RMDSZ és a magyarok között. Pontát támogatni azért is lenne rossz döntés, mert a magyar szavazók nagyon kis hányada szavaz vezényszóra, tehát az elcserélt magyar szavazatoknak csak kis hányada kerülne ténylegesen is Ponta nevére a szavazófülkében, úgyhogy magyarázni kellene a bizonyítványt, hogy hová lett a beígért szavazatszám.

Iohannist támogatni reálisabbank tűnne, főleg azt figyelembe véve, hogy a nem az RMDSZ jelére tett vasárnapi szatmári és bihari szavazatok evidens, hogy Iohannisnál vannak. De a szász politikust támogatni meg azért lenne kockázatos, mert akkor végleg eltűnne a süllyesztőben az RMDSZ, amennyiben Victor Ponta nyerné a második fordulót. Klaus Iohannis nyílt támogatása ellen csak egy érvet látok szólni, mégpedig azt, hogy nagyon nagy bajba kerülne az RMDSZ és az erdélyi magyarság, ha a második fordulót mégsem a jobboldali jelölt nyeri. Mert akkor nem rendeződnének át a jelenlegi erőviszonyok a román kormányban, kiesne a hatalomból az RMDSZ, és olyan messzire sodródna a húsos fazéktól, hogy azt nem érné el soha többé.”

 

Hirdetés