Medvekérdés más nézőpontból – megszólaltak a biológusok

Szerintük veszélyekkel jár, hogy a közhangulat medveellenessé vált. Azt sem lehet pontosan tudni, hány védett nagyvad él az országban.
Hirdetés

Az utóbbi időszak eseményei miatt a medvék ellen fordult a közhangulat, és ez veszélyekkel jár – hangzott el azon a pénteki csíkszeredai sajtóbeszélgetésen, amelyen többek között biológusok, természetvédők és környezetvédelmi szakemberek vettek részt. A jelenlevők egyöntetű véleménye szerint túl keveset tudunk erről a védett fajról, ezért a problémakör kezelése is nehézségekbe ütközik.

A beszélgetésen ugyanakkor az is kiderült, hogy a romániai hatóságok által használt medveszámlálási módszer igencsak pontatlan, ezért tulajdonképpen nem is lehet tudni, pontosan mekkora populációról beszélünk. A hivatalosan becsült létszám 5630 és 6380 között van, ezt 2148, átlagban 110 négyzetkilométer kiterjedésű vadászterületen végzett mérések alapján becsülték meg a vadgazdálkodók. A szakember úgy vélte, mivel Románia Európában a harmadik legnagyobb medvetrófea kiszállító, ezért uniós csatlakozásakor irreálisan magas egyedszámot adott meg, hiszen így magas kilövési kvótát kaphatott. Ugyanakkor érdeke ennek a létszámnak a mesterséges fenntartása az említett kvóta megtartása miatt.

A szakemberek szerint számos tényezőre oda kellene figyelniük a hatóságoknak. Elsősorban jól kellene működnie a kártérítési rendszernek, emellett hatékony kármegelőzési módszereket kellene alkalmazni. „Meg kell újra tanulni együttélni ezekkel az állatokkal” – fogalmazták meg a jelenlevők.
 

Hirdetés