Marosvásárhely: kampányátadás volt, talán terelőút is lesz

Ponta szerint két év múlva sztráda köti össze a várost a magyar határral.
Hirdetés

Victor Ponta kormányfő, államelnökjelölt, Liviu Dragnea kormányfő-helyettes, Ioan Rus szállításügyi miniszter és Mircea Duşa védelmi miniszter jelenlétében avatták fel tegnap a marosvásárhelyi terelőút építőtelepét. Az eseményen a megye prefektusa, Vasile Liviu Oprea és Nagy Zsigmond alprefektus, a megyei tanács elnöke, Ciprian Dobre, több közintézményvezető, parlamenti képviselő, valamint PSD-s polgármester is jelen volt.

A tervet az Országos Autópálya- és Útügyi Vállalat (CNADR) vezérigazgatója, Narcis Neaga ismertette. A Koronkát Jedden át Nagyernyével összekötő, 11,6 kilométer hosszú terelőút megvalósíthatósági tanulmánya 2004-ben készült el, a beruházás ezt követően elakadt, négy évre rá, majd még egyszer, 2009-ben időszerűsítették a terveket, amelyek megkapták a CNADR jóváhagyását.

A beruházás értéke eléri a 134,7 millió lejt, a kivitelezést a Copisa Constructora Pirenaica cég nyerte meg. A területek kisajátítása megtörtént, a kivitelező minden szükséges építkezési engedéllyel rendelkezik ahhoz, hogy elkezdhesse a munkálatokat, a nyomvonalat pedig úgy alakították ki, hogy megkerülje az erdőt, ne kelljen fákat kivágni. A cég képviselői úgy látják, a szerződésben szereplő 2 éves futamidő helyett 1 év alatt is megépíthető az út, ennek nincs technikai akadálya. A beruházásra rendelkezésre áll a pénz, nincsenek finanszírozási gondok – nyilatkozta Narcis Neaga.

Victor Ponta hangsúlyozta, a közbeszerzési eljárások lejárta után végre sikerül elkezdeni a jelentős beruházásokat. Az észak-erdélyi autópályával kapcsolatosan kijelentette: az Aranyosgyérestől Marosvásárhelyig vezető szakasz építésének tavasszal fognak neki, és „2016 végén Marosvásárhelytől Biharkeresztesig, illetve Nagylakig autópályán lehet majd közlekedni”, ami gazdasági szempontból igen nagy jelentőséggel bír azok számára, akik e régióba szeretnének beruházni.
 

Hirdetés