Internetadó – egy lidércnyomás szilánkjai

„Az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz.” (Fidesz-álláspont, 2008)
Hirdetés

A mindenség

Az internethasználat függőség, de nem úgy, mint a dohány vagy az alkohol, hanem inkább úgy, mint a víz vagy a levegő. Internet nélkül minden összeomlik, az áramellátástól a közigazgatásig és közlekedéstől a kórházakig. Ebben a vonatkozásban az internet egy meta-ellátórendszer, amelyben az összes többi létezik. Lehet azon keseregni, hogy mivé lett a világ, de nincs értelme. Ez az, ami van. Nem biztos, hogy a politikusok jelentős része a megfelelő mértékben tudatosítja mindezt.

***

A szabadság

Az internetadó bevezetése az egyik olyan ritka ügy, amely nehezen elképzelhető egységbe kovácsolhatja a magyarországi társadalom egyébként ellenkező töltésű részeit. Az életük egészét jelentős részét online töltő és élő emberek (nem lehet ezt tagadni semmilyen konzervatív ethosszal) a szabadságuk, az életük elleni merényletként értelmezik a 150 Ft/GB-os új adót.

Nincs az a kommunikáció, amely elmagyarázhatná a „magyar embereknek”, hogy ez miért jó nekik, és miért korlátozzák a szabadságukat. Valószínűleg a szesz- és a dohányárak 150 forintos emelése, sőt a kenyér drágítása sem keltene akkora közfelháborodást, mint az internethasználaté. Ebbe bele lehet bukni, kétharmad vagy akár kilenctized ide vagy oda.

***

A módszer

Nagyon homályos, miként lehet az adatmozgatást kvantitatív alapon megadóztatni. Vagyis hogy a gyakorlatban miként lehet érvényesíteni a 150 Ft/GB-os adót.

Egyrészt máris kiszámolták, hogy mennyi adót kell majd fizetni egy DVD-nyi anyagért, egy HD-filmnyi adatért stb.

Másrészt egy vicces bejegyzés rávilágít a szépen megbúvó kafkai rekurzióra: be lehet-e fizetni az internetadót interneten keresztül, illetve ha az internetadó internetes befizetése nyomán létrejövő adatforgalom utáni internetadót szintén interneten fizetjük be stb.

***

A környezet

Navracsics-szivatás az EB-ben, a Putyin-közeliség vádja, kitiltások az USÁ-ból.

***

Az előzmények

Hirdetés

„Az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz, mert tovább mélyíti a Magyarországon amúgy is meglévő digitális szakadékot és elzárja az új felhasználókat az internettől”. (Fidesz-álláspont, 2008)

***

A summa

Az adatforgalom utáni netadó egy ostobaság.

***

A Google

Végül lazításképpen nézzünk meg egy képet:

A képernyőmentés egy október 5-i esetet dokumentál, és egy olyan szerveződés honlapján jelent meg, amelynek a neve latinul névtelent jelent. Ott fenn a képen azt írja, hogy Google. Nem azt, hogy a bivalyröcsögei református női dalárda özvegy hímzőkörének honlapja. De akár azt is írhatná, hogy Kormány, Parlament, Minisztérium, Miniszterelnöki Hivatal. .hu doménnévvel.

 

Hirdetés