Hrebenciuc egyre nagyobb pácban

Nagyüzem a DNA-nál. Szorul a hurok Hrebenciuc körül, Dan Şovát is kihallgatták.
Hirdetés

Néhány nap alatt három ügyben indított vizsgálatot a korrupcióellenes ügyosztály (DNA) Viorel Hrebenciuc parlamenti képviselő, a PSD egyik legbefolyásosabb politikusa ellen.

Az első, erdők illegális visszaszolgáltatásával kapcsolatos ügyben a múlt hét közepén hallgatta ki Hrebenciucot a brassói DNA. A politikust és Ioan Adam PSD-képviselőt, aki ellen ugyanabban az ügyben szintén eljárás folyik, előzetes letartóztatásba helyezné a DNA, az ügyészek kéréséről a képviselőháznak kell döntenie.

Viorel Hrebenciucot hétfőn ismét kihallgatták a DNA-nál.

Ezúttal egy olyan ügyről van szó, amelyben a PSD-képviselőt azzal gyanúsítják, hogy befolyásával visszaélve bizalmas információkat szerzett a DNA és a hírszerzés (SRI) által ellene indított vizsgálatairól és telefon-lehallgatásokról. Viszonzásul Hrebenciuc azt ígérte a szivárogtatást „elintéző” Dumitru Iliescunak, a kormányőrség (SPP) korábbi vezetőjének, hogy segít a lányának elhelyezkedni egy közintézménynél, közbenjár egy cég tulajdonjogának bejegyzésében, illetve eléri, hogy menesszék a fogyasztóvédelmi hivatal vezetőjét, akivel Iliescunak vitás ügye volt.

A DNA szerint két nappal a brassói kihallgatása után Hrebenciuc ismét felhasználta befolyását egyik párttársánál, akitől azt kérte, hogy kezdeményezze az amnesztiatörvény neki kedvező módosítását. Cserébe azt ígérte kollégájának, hogy

segít majd neki a PSD elnöki posztjának megszerzésében.

Hirdetés

A korrupcióellenes ügyészség nem említette a pártbeli kolléga nevét de hétfőn kihallgatták Dan Şova PSD-szóvivőt is, a bukaresti média pedig forrásokra hivatkozva azt írja, hogy

Şova ellen is bűnvádi eljárás folyik.

Hrebenciuc ellen egy harmadik ügyben is eljárás folyik, a politikust azzal gyanúsítják, hogy közbenjárt az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) több tisztviselőjénél annak érdekében, hogy az intézmény változtassa meg döntését egy helyi televízió sugárzási engedélyének visszavonásával kapcsolatban. A Giga TV Gheorghe Ştefan Piatra Neamţ-i polgármester befolyása alá tartozik.

Hirdetés