Vezetővé lészen

Állóvízben tocsogunk itthon, mintha minden rendben lenne körülöttünk.
Hirdetés

„Mi, Romániához tapasztott magyarok, csak nagy történelmi cselekedetek főszereplőire emlékezve gondolunk arra, miben voltak jelesek őseink világraszóló cselekedetei.

Kézügyben vannak a békebeli példák is. Már ha egyáltalán békének lehet nevezni azt a kegyetlen 90 esztendőt, amikor elszántan kellett, kell védenünk magyarságunkat, kultúránkat, anyanyelvünket itthon, idegen, fegyveres felügyelet mellett.

Egy református lelkész kockázatos, majd máig dicséretes cselekedeteire emlékeztetnék jó szívvel. Kató Béla – ma az erdélyi református egyházkerület püspöke – papi hivatását Cófalván, Háromszék falucskájában kezdte. A nyughatatlanok közé születvén, a földrengés sújtotta templomot hozta helyre. Aztán a még kisebb Várhegy első templomát építette meg, a világ legkisebb szószékével. Mindez a kommunista, megveszett diktatúra idején, minden engedély nélkül. Ez vakmerés volt. Fejével, palástjával, életével játszott.

Az 1989-es romániai műanyagforradalom után Illyefalva vette magához, ő pedig maradt építőnek. Középkori várat jobbított, kulturális és ipari egységeket létesített, bankot. Újra kellett építeni egyházat, községeket. Egy országot kellett volna, de azt máig sem bízták rá.

Maradt hát a megközelítés – ahogy Reményik Sándor mondhatná ma is: ahogy lehet.”

Hirdetés