„Román” Nobel-díjasok – ha Romániában maradnak…

Alighanem sokáig kell még várnunk arra, hogy Romániában élő és alkotó személy kapjon Nobel-díjat.
Hirdetés

„Ha a Nobel-díjakat kiosztó héttagú bizottság is úgy akarta volna, akkor idén lett volna Romániában született – és jelenleg is Romániában élő! – Nobel-díjas. Az irodalmi Nobel-díjasok listájára felkerül ugyanis Traian Băsescu kedvenc szerzője – akinek évek óta olvassa ugyanazt a könyvét – Mircea Cărtărescu. (…)

Romániában viszont éveken át hiába szurkoltak annak, hogy az 1901 óta kiosztásra kerülő legrangosabb díjat megkapja bárki, aki legalább az országban látta meg a napvilágot. 1974-ig kellett várni, amikor is román(iai) származású személy részesülhetett a magas kitüntetésben. A Iaşi-ban született Emil Palade harmincnégy éves korában, 1946-ban hagyta el Romániát. New York-ban a Rockefeller egyetem kutatója volt. Az Egyesült Államokban több kitüntetést is kapott, a tudományos érdemrendet egyenesen Ronald Reagen elnök nyújtotta át neki. Idehaza semmire sem vitte, a hadsereg orvosi karában kapott állást.(…)

Romániában „román származású” Nobel-díjasnak tartják Wieselt, bár a korabeli alkotmány, majd a Goga- és Gigurtu-féle törvények nem szavatolták a romániai zsidók számára a román állampolgárságot. A Wikipedia szerint bár román területen született, Elie Wiesel állampolgárságát hivatalosan akkor jegyezték be, amikor Máramarossziget már visszakerült Magyarországhoz – vagyis magyar állampolgár volt. (…)
Herta Müller harmincnégy éves korában vándorolt ki Németországba, ahol sikeres íróvá lett, több díjat, kitüntetést is kapott, ideértve a német Nagy Érdemkeresztet. A német kormány két alkalommal is Nobel-díjra jelölte. Romániában a kommunizmus hatalomra kerülése után a családot megfosztották mindenétől, anyját öt évig tartó kényszermunkára vitték Oroszországba. (…)

Most pedig megszületett a negyedik „román” Nobel-díjas: az 1962-ben, Aradon született Stefan Hell. Maga is sváb, mint Herta Müller, tizenhat éves korában került Németországba, miután Ceauşescu pénzért adta el előbb a zsidókat, aztán a németeket. (…)

Ilyen körülmények között alighanem sokáig kell még várnunk arra, hogy Romániában élő és alkotó személy kapjon Nobel-díjat. A Nobel-díjat ugyanis az orvostudomány, a fizika, a kémia, a gazdaságtudományok területén adják, illetve van irodalmi és békedíj is. E területeken azonban Romániában senki nem alkothat kiválót: mindehhez elmélyült kutatómunkára, laboratóriumokra, sokmillió eurós felszerelésekre lenne szükség.”
 

Hirdetés