Történelmi lépésekben

Elképzelni is nehéz, mi történne, ha tíz ember a Hősök terén Erdély és Magyarország egyesüléséért tüntetne.
Hirdetés

„Mondta korábban Victor Ponta miniszterelnök is, hogy a »nagy egyesülés« századik évfordulójára meg kell valósítani a »második nagy egyesülést« (ezt aztán hamar vissza is vonta, mikor Putyin beszólt). Mondta már Traian Băsescu államfő is a moldáviaiaknak: kérjétek (az egyesülést), és megadatik nektek.

Elképzelni is nehéz, mi történne, ha tíz ember a Hősök terén Erdély és Magyarország egyesüléséért tüntetne. Ha Orbán Viktor vagy Áder János az »Unió Erdéllyel«-t merné a szájára venni. Már így is »megengedhetetlen módon beleszólnak Románia belügyeibe« (ezt Ceauşescu is pontosan így mondta), revizionisták, irredenták stb., ha azt mondják, hogy támogatják az erdélyi magyarok autonómia-törekvéseit.

Tisztázzuk: a románok nem a moldáviaiak akaratát támogatják. Tavasszal másfél órát szerencsétlenkedtem a kisinyovi Nagy Nemzetgyűlés terén, megkérdeztem legalább két tucat embert, de egyetlen egyet sem találtam, aki szeretné, ha Moldávia egyesülne Romániával. Az Európai Unióhoz csatlakozni? Esetleg. De Romániával egyesülni? Na, ne vicceljek! Hivatalos statisztikák szerint a Pruton-túliaknak 10,5 százaléka csatlakozna az »Anyaországhoz«.   

De ne feledjük, Románia mindig is nagy lépésekben fejlődött. Hirtelen alakult ki a román nép (igaz, azelőtt vagy ezer évig nem lehet tudni, hol lapult), gyakorlatilag kihagyta a kapitalizmust is, a középkorból egyenesen a szocializmusba lépett. Ehhez képest ez nem lenne nagy teljesítmény, lehet, hogy meg is teszik.”

Hirdetés