Vacsoracsata

Ebéd után aztán eljön a vacsora ideje, s ez kínálta a nap meglepetését. Ugyanis még tartott a láthatatlan tüntetőkkel zajló avatás, amikor közölték: Orbán Viktort vacsorára várja a fővárosba Traian Băsescu.
Hirdetés

„Szigorúan, mint magánszemélyt, tán az sem kizárt, hogy erre való tekintettel maga ütött össze valamit a rezidencia konyháján, hogy jóllakassa egykori tusványosi vitapartnerét.
Ismerve a mandátuma utolsó heteiben is aktívan taktikázó román államfőt, kötve hiszem, hogy csak a közös estebéd kedvéért szervezte meg a találkozót. Ráadásul még csak egy kis információ morzsa sem hullott le az asztalról, márpedig tapasztalataink szerint a semmiről a politikusok egész hosszan tudnak beszélni, ahogy az érdemi dolgokról mélyen hallgatni, szót terelni.
Hogy Elena Udreának lobbizott volna magyar voksokért Băsescu, cserébe az RMDSZ autonómia-csomagjának elfogadásáért? Egy ilyen értelmetlen üzlet felvetésénél garantáltan több esze van. De vajon milyen érdekazonosság ülteti egy asztalhoz ezt a két embert? Hosszú évek óta tartó küzdelmük a baloldal ellen? Közös fellépés Brüsszel vagy az amerikaiak felé? Kizárt. Esetleg segítheti bármi módon Orbán az Erdélyi magyarok által Băsescu politikai túlélését? Aligha. Azt az egyet még hajlandó lennék elhinni, hogy a két ország válogatottjának bukaresti meccséről, a várható botrányok megelőzéséről diskuráltak.
Feltételezések helyett inkább várjunk, talán a következő hetek fejleményei nyomán – ha alaposan odafigyelünk a hírekre – kikövetkeztethetjük, hogy mi is szerepelt az elnöki vacsora kínálatában. Csak meg ne feküdje a gyomrunkat.”

 

Hirdetés