Osztogat és fosztogat a kormány

Bukarestben, esetleg a megyénél határoznak arról, kinek mennyi jut, mire, a kapott pénzért pedig teljesíteni kell. Főleg falvakon nagy az elöljárók befolyása, ők tudják urnákhoz hajtani, megfelelő szavazásra ösztönözni a népe­ket.
Hirdetés

 

„Több sebből is vérzik a Ponta-kormány jövő hétre tervezett költségvetés-kiigazítása, igen átlátszó módon, szemérmetlenül szolgálja a szavazatvásárlást, majd két és fél milliárd lejjel kényezteti a választásokat döntően befolyásoló helyi és megyei önkormányzatokat – de megnyesi az útépítési alapokat, s ami még fájdalmasabb, jelentős összeget vesz el az oktatástól, a kultúrától, hogy a titkosszolgálatok büdzséjét gazdagítsa.
Alig egy hónap telt el a helyi választottak pártcseréjét engedélyező sürgősségi kormányrendelet elfogadása óta, s lám, a kormány megtalálta a módját, miként jutalmazza azokat, akik »helyesen« döntöttek. Majdnem két és fél milliárd lejt osztogat szét a helyi hatóságok között – legutóbb két éve, a parlamenti választások előtt volt még ily nagyvonalú gesztusa –, s ismervén a romániai gyakorlatot, kétség nem fér ahhoz, kik kapják a pénzt. Több mint egymilliárd lejről Liviu Dragnea minisztériuma rendelkezik, s előre borítékolható, a kormánypárti polgármestereknek csurran vagy csorog, más színűeknek jó esetben cseppen egy kis kiegészítés.
Szükségük van a helyi önkormányzatoknak pénzre, ez nem kétséges, megkezdett beruházások folytatására, a hivatalok működtetésére, de jó volna a központosítást minél nagyobb arányban felszámolni, hogy a helyben megválasztottak döntsenek közösségük szükségletei szerint a források elosztásáról. Csak­hogy ez esetben nem ez történik. Bukarestben, esetleg a megyénél határoznak arról, kinek mennyi jut, mire, a kapott pénzért pedig teljesíteni kell. Főleg falvakon nagy az elöljárók befolyása, ők tudják urnákhoz hajtani, megfelelő szavazásra ösztönözni a népe­ket. Nem lesz ez másképpen tájainkon sem, senki ne lepődjék meg, ha a második forduló előtt Victor Ponta erényeit dicsérik, megválasztására buzdítanak a községek, városok vezetői.”

 

Hirdetés