Pengeélen táncoló álmok

A kérdés, hogy lehetsé­ges-e olyan klímavédelmi egyezményt kötni, amelyet a világ minden országa betart, és ha­tékony is?
Hirdetés

„2014-ben – ismét több került a légkörbe a legveszélyesebb üvegházhatású gázból, a szén-dioxidból: 40 milliárd tonnára nőtt, ez 2,5 százalékkal több, mint 2013-ban, s 65 százalékkal nőtt 1990-hez képest! A legtöbbet Kína, az Egyesült Államok és India „termeli”, ők felelősek a teljes kibocsátás 58 százalékáért. A kérdés, hogy lehetsé­ges-e olyan klímavédelmi egyezményt kötni, amelyet a világ minden országa betart, és ha­tékony is? A New York-i csúcson különben Kína is ígéretet tett a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, az Egyesült Államok is, s több mint harminc ország és nagyvállalat egyezett meg abban, hogy jelentős anyagi támogatásban részesíti a szegény országokat, amelyek vállalják az erdőirtások beszüntetését. Az erdőirtás a szennyezettség egyötödéhez járul hozzá. Ideje már – egyeztek meg a résztvevő országok vezetői és szakértői –, hogy minden állam és nagyvállalat komolyan vegye a fe­nyegetettséget, hiszen a közös jövőről van szó.
Félő azonban, hogy amíg megegyeznek a megszorító intézkedésekben – Isten malmai lassan őrölnek, a bürokrácia malmai még lassabban –, a helyzet még súlyosabbá válik.”

Hirdetés