Megjött a hír!

Örömhír! Döntöttek Budapesten afelől, melyik az a 69 csillag, akiből hamarosan Nemzet Művésze lesz. És van öt erdélyi is köztük!
Hirdetés

Budapesten kihirdették a Nemzet Művésze díjak boldog tulajdonosainak névsorát. A szabály szerint ebben a csúcsdíjban értelemszerűen kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert művészek részesülhetnek, akik már Kossuth-díjasok, illetve betöltötték 65. életévüket. (Tánc- és cirkuszművészet esetében a korhatár 50 év.) 

„Nem sztárokat kerestünk,

mert azokat csinálják, hanem csillagokat, mert azok születnek” – így a díjakat alapító Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Fekete György. Milyen szépen mondta! 

A Nemzet Művésze címet 70 ember viselheti egyidejűleg. Na de, 2014-ben Kossuth-díjas cirkuszművész éppen nincs, ezért idén 69 személyiséget jelöltek az elismerésre.

Természetesen a Nemzet Művésze nem csak cím. A legmagasabb elismerésen kívül méltó életkörülményeket is biztosít a díjazottaknak. Tulajdonképpen életjáradékról van szó, melynek összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 23-szorosa, vagyis jelenleg 665.500 forint. Szép!

Hirdetés

Ami nekünk erdélyieknek külön öröm: öt mi-fiunk is van a díjazottak között. Nevezetesen: Kallós Zoltán néprajztudós, Kányádi Sándor költő, Szilágyi István író, Korniss Péter fotóművész és Gyulai Líviusz grafikusművész

Gratulálunk nekik! És majd meghívjuk őket egy sörre is!

Hirdetés