Játsszunk újra felfüggesztőst?

Pontának pedig kapóra jöhetnek a Tări­ceanu által kapott voksok a verseny máso­dik fordulójában, amikor a jobboldali erők várhatóan felsorakoznak majd a bejutásra jelenleg legesélyesebbnek tűnő Klaus Johan­nis mögé, és valamilyen módon a szocialista jelöltnek is bővítenie kell táborát.
Hirdetés

„Nem valószínű, hogy november 2-án tényleg szavaznunk kell majd Bă­sescu leváltásáról – a felfüggesztés procedúrája nem olyan egyszerű, az alkotmánybíróságnak is véleményeznie kell az eljárást, meg aztán valószínűleg nem is ez a Tă­ri­ce­anu–Ponta páros célja. Az sem véletlen, hogy a volt kormányfő állt a kezdeményezés élére: a Cotroceni-palotai tisztségre pályázó volt liberális politikus a Băsescu-ellenes tábor azon részét szeretné megszólítani, amely nem áll közel a szociáldemokratákhoz sem. Pontának pedig kapóra jöhetnek a Tări­ceanu által kapott voksok a verseny máso­dik fordulójában, amikor a jobboldali erők várhatóan felsorakoznak majd a bejutásra jelenleg legesélyesebbnek tűnő Klaus Johan­nis mögé, és valamilyen módon a szocialista jelöltnek is bővítenie kell táborát.
Aztán meg azért is remek taktikai húzás a baloldali tábor részéről az államfő felfüggesztésének felvetése, mert ismét csak védekezésre kényszerítik, majdhogynem lehetetlen helyzetbe hozzák kihívóikat, a liberálisok ugyanis nem is olyan régen maguk is a Băsescu-ellenes szövetség oszlopos tagjai voltak. Ha tehát most csatlakoznának a kezdeményezéshez, új partnereiket hagynák cserben, ha viszont kimaradnak belőle – és természetesen ezt a döntést hozzák –, azzal támadhatják őket Pontáék, hogy voltaképpen Băsescu csatlósai, és az ő politikáját folytatnák.”

Hirdetés