Pótcselekvők

A felfüggesztés ötlete tehát nem más, mint politikai pótcselekvés, ami egyetlen célt szolgál: hogy a kormányoldalnak ne kelljen érdemi programmal előállnia, hanem mondanivalója Băsescu démonizálásában és a csatlósainak kikiáltott jobbközép jelöltek elleni uszításban merülhessen ki.
Hirdetés

„A felfüggesztési eljárás pedig még inkább kapóra jöhet a kormánynak, hiszen ha a kampány során az lesz a fő téma, nem pedig a kormány tehetetlensége és ötlettelensége a gazdasági és társadalmi helyzet helyreállításában, máris jobban járnak.

Emellett ott van az a gyakorlati ok is, hogy ha felfüggesztik tisztségéből, az államfő nem tudja alkotmánybíróságon megtámadni a munkáltatók által fizetendő tb 5 százalékos csökkentését, ami a kormány kampányának része – csak éppen a költségvetési fedezet nincs meg rá.

Emellett a felfüggesztés ügye kommunikációs trükk is, ami akkor is hasznot hajthat, ha nem gyűlik össze a szükséges mennyiségű aláírás a parlamentben. Pontáék kommunikációja ugyanis egyéb, érdemi mondanivaló híján jelenleg abban merül ki, hogy aki nincs velük, az Băsescu szekértolója. Ha a jobbközép ellenzéki pártok nem támogatják a felfüggesztést, akkor jöhet az a szöveg, hogy lám, beigazolódott: hiába tagadják, mégiscsak Băsescu emberei.

A felfüggesztés ötlete tehát nem más, mint politikai pótcselekvés, ami egyetlen célt szolgál: hogy a kormányoldalnak ne kelljen érdemi programmal előállnia, hanem mondanivalója Băsescu démonizálásában és a csatlósainak kikiáltott jobbközép jelöltek elleni uszításban merülhessen ki.”

 

Hirdetés