Vértelen véradás

Az újságírók távozása után a miniszter urak szépen kiszedették az asszisztensekkel a tűket a karjaikból. A nyilvánosság már megvolt, vérüket majd képletesen odaadó, áldozatos munkájukkal adják az országnak.
Hirdetés

„Szomorú, hogy Románia az utóbbi időben igencsak vérszegény ország lett, s nem csak a szó átvitt, de tényleges értelmében is. Az Egészségügy Minisztérium meg is húzta a vészharangot: az egészségügyi rendszer nem rendelkezik kellő mennyiségű vérrel, olyannyira nem, hogy bizonyos műtéteket el is kellett halasztani vérhiány miatt.

Az viszont jó dolog, hogy – a példaadás kedvéért – a kormány öt minisztere, továbbá Victor Ponta kormányfő is önként jelentkezett véradásra, és az még jobb az, hogy ifjú pénzügyminiszterünk, Ioana Petrescu maga is bekapcsolódott az akcióba.

Szomorúbb azonban, hogy a huszonöt tagú kormányból mindössze öt tárcavezető ás a kormányfő érezte kötelességének az önkéntes jelentkezést.

Ennél is elszomorítóbb az, hogy az »hatok« – Victor Ponta miniszterelnök mellett Nicolae Banicioiu egészségügyi miniszer, Titus Corlățean külügyi tárcavezető, Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter, Eugen Teodorovici, az európai alapok vezetője és az ifjú pénzügyminiszter – kizárólag a sajtó jelenlétében tud vért adni. Az eredetileg humanitárius akció tehát öntömjénezéssé vált, miniszter uraméknak és asszonyomnak ugyanis gondja volt rá, hogy hazafias gesztusukról tudomást szerezzen az egész ország.

A derék újságírók meg is örökíthették a pillanatot, amikor önzetlen minisztereink végigfeküdtek az ágyukon, feltűrték ruhaujjukat, az asszisztensek előkészítették a tűket és azokat karjukba szúrták. Ekkor azonban a személyzet felszólítására el kellett hagyniuk a véradó termet, amit a magam részéről igazságosnak is tartok, miért lássák vérezni a tárcavezetőket a sajtó kotnyeles képviselői, akik tollaikkal eddig is éppen elég vérző sebet okoztak szegény minisztereinknek.

A legszomorúbb dolog azonban csak most következik. Az újságírók távozása után a miniszter urak szépen kiszedették az asszisztensekkel a tűket a karjaikból. A nyilvánosság már megvolt, vérüket majd képletesen odaadó, áldozatos munkájukkal adják az országnak.

Az sem egészen felvidító dolog, hogy a véradási trükkbe az egészségügyi személyzet is belement, a vérközpont igazgatója el is ismerte, hogy némileg eltekintettek a szabályzattól.”

Hirdetés