Együtt lép fel a három székely megye

Egyelőre még nem az autonómia kikiáltása a cél. De legalább közösen szervezik az immár 5. Székelyföldi Napokat.
Hirdetés

Együtt szervezi meg a három székely megye – természetesen Hargita, Kovászna és Maros – az október 9. és 19. közötti időszakra meghirdetett 5. Székelyföld Napokat – hangzott el a három megye RMDSZ-es elöljáróinak szerdai közös marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján. Ki más lett volna a bejelentés letéteménye, mint Borboly Csaba, Brassai Zsombor és Tamás Sándor.

Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke az eseményen megköszönte Brassai Zsombornak a kezdeményezést, hogy hangsúlyosabban vegyen részt Maros megye a Székelyföld Napok szervezésében. Fontosnak nevezte, hogy a Maros megyei RMDSZ az ügy mellé állt, mert az önkormányzatok közösségépítő munkája mellett egy érdekvédelmi szervezet tevékenysége az érdekvédelem kiteljesedését jelenti, és ezáltal a Székelyföld Napok identitáserősítő programjainak egyik pontja. Szerveztek már közös rendezvényeket: a székelyföldi grafikai biennálét, fotóbiennálét, Székelyföld konferenciasorozatot, a Székely búza a magyarok kenyerében rendezvényt, a Székely vágtát, az Ezer székely leány találkozóját, a székelyföldi vadásznapokat stb., amelyek az elmúlt években nagy érdeklődésre tartottak számot. Ezzel a nem teljes felsorolással próbálta érzékeltetni, hogy a Székelyföld Napok sorozat egy nagyobb, identitáserősítő program része.
A Székelyföld Napok nemcsak a székelyeké – jelentette ki –, hanem a Székelyföldön élő embereké.”
Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke elmondta, hogy a rendezvénysorozat a Székelyföld igazi értékeit kívánja bemutatni, illetve felhívni a figyelmet az összetartozásra. „A közös múltat, a közös hagyományokat és a közös jövőt szeretnénk együtt felmutatni. Szeretnénk, ha Maros megye újból részesévé válna közös projektjeinknek. Azt gondolom, hogy Marosvásárhely és Maros megye nyer azzal, ha együttműködünk. Maros megyének a Hargita és Kovászna megyével való szorosabb együttműködése, akár egy közös fejlesztési régió létrehozása ezt a térséget felemeli a jelenlegi helyzetéből, és Maros megye lehetne az élen, és a két másik megyével közösen dolgozhatna az itt élő emberek javára. Ezért van szükség közös projektekre” – hangsúlyozta Borboly.
Soós Zoltán, a Maros megyei RMDSZ kulturális alelnöke közölte: megalakult már a munkacsoport, amely a rendezvénysorozat programját előkészíti.

Hirdetés