Pontáék kétes kampányfogásai

Egyre többen látják, ismerik fel, hogy a szocdemek és csatlósaik remélt teljhatalma az országot romlásba dönthetné, s az igazságszolgáltatás fejét is járomba hajtanák, saját javukra és védelmükben.
Hirdetés

„Victor Ponta egyre alkalmatlanabb és egyre halványabb befutónak ígérkezik, hiszen sem igazi programja, sem személyes karizmája nincs. Ezért nyúlnak most – jó előre! – kétes értékű kampányfogásokhoz, bár ezek, főleg ha Dan Șova és Liviu Dragnea vezénylik őket, egyáltalán nem biztos, hogy nyerőek lesznek.

Kezdjük talán Victor Ponta imázsépítésével: miniszterelnökünk ugyancsak bizonytalan a követendő taktikát és stratégiát illetően, s már Klaus Iohannist kezdte utánozni visszafogottságban, szűkszavúságban. Ám ezt a politikai elemzők még Klaus Iohannis esetében sem tartják igazán szerencsésnek, mondván, a balkáni léleknek balkáni stílus dukál. 

Jelentősebb a parlamentbe bevitt kampányfogás, a társadalombiztosítási hozzájárulás ötpercentes csökkentése a vállalkozói réteg számára. Ezt voltaképpen a liberálisoktól csenték el a szocdemek, s most látványosan kardoskodnak mellette. Lehet, hogy egy kortynyi levegőt juttatna ez a vállalkozóknak, de kétséges, hogy segítene-e az újfent lejtmenetbe került romániai gazdaságon. Ráadásul költségvetési fedezete sincs az intézkedésnek, s csak újabb tátongó rést ütne az a különben is sok sebből vérző államháztartáson. 

Ennél is sötétebb és jellemzőbb Liviu Dragnea kormányrendeletként elképzelt másik kampánymanővere, mely a polgármesterek, tanácselnökök számára lehetővé tenné – mondhatnánk azt is, igen tanácsosnak minősítené! – a kormányoldalra való átlovagolását, mert ismervén a hazai hűbéri állapotokat, ez szinte önmagában biztosítaná Victor Ponta elnöki győzelmét. Mert, ugyebár, »cuius regio eius religio«, azaz: a hűbér­úr mondja meg a követendő vallást.”

Hirdetés