„Nem árultunk soha zsákbamacskát”

„Az RMDSZ most egy teljesen új autonómiatervezettel áll elő. Ilyen típusú, részletesen kidolgozott törvénytervezetünk Székelyföld önrendelkezéséről eddig még nem volt. Ez a jogszabály nem a kampányról szól.” Interjú.
Hirdetés

Az nem nehezíti meg az RMDSZ államfőjelöltjének a dolgát, ha úgy kell kampányolnia, hogy közben a szövetség kormányon van? Olyan értelemben, hogy ez bizonyos megkötöttségeket jelent, nem lehet például olyan nagyokat mondani.

Nem gondolom azt, hogy a kampányban nagyokat kell mondani. A kampányban koherens, mindenki által érthető üzeneteket kell megfogalmazni. Hogy ez az üzenet időnként lehet erős, vagyis „nagyotmondás”, az teljesen más dolog. Ám akárhol állunk, a kampányban ugyanazt kell mondani.

És az mennyire jelent hátrányt, hogy a romániai elnökválasztások történelmében először akár két magyar elnökjelölt is indulhat, mert az EMNP is állít jelöltet Szilágyi Zsolt személyében?

Az lenne a legnagyobb hiba, ha én ebben az időszakban és ebben a kampányban az EMNP jelöltjére koncentrálnék, vele vitáznék. Ennek semmi értelme. Nekem pontos céljaim, feladataim vannak, mi ezeket fogjuk a kampány alatt végigvinni. Szilágyi is ugyanolyan ellenfél lesz a kampányban, mint a több mint egy tucatnyi román jelölt.

Az EMNP máris támadja az RMDSZ-t, és elképzelhetően ezt teszi majd az államfőjelöltje is azért a Kovásznán elhangzott kijelentéséért, miszerint a hamarosan közvitára bocsátandó autonómiatervezet elfogadásának nincs realitása. Ez szerintük azt bizonyítja, hogy az RMDSZ csak szavazatszerzésre használná az autonómiát. Ezt hogy kommentálja?

Az RMDSZ most egy teljesen új autonómiatervezettel áll elő. Ilyen típusú, részletesen kidolgozott törvénytervezetünk Székelyföld önrendelkezéséről eddig még nem volt. Ez a jogszabály nem a kampányról szól. Azt azonban őszintén el kell mondanunk az embereknek, hogy pontosan látjuk: a jelenlegi alkotmányos keretek között nem csak az autonómiatervezet, hanem a kulturális autonómiát előíró, már évek óta a parlamentben porosodó törvény sem valósítható meg. Ha ezt kimondjuk, nyilvánvalóan nem szavazatszerzésben reménykedünk. Hatalmas logikai bukfencet kell végeznie annak, aki ilyesmiket állít. Ám vannak olyan emberek, akik ha én holnap a kolozsvári Szent Mihály templom előtt harakirit végeznék, pillanatnyi örömük után úgyis kritizálnának. Nem szabad ezzel foglalkozni. Tudjuk, milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre, és ez milyen munkát jelent, nem foglalkozunk a kibicekkel. (…)

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke felhívással fordult a két magyar államfőjelölthöz, akiket arra kért, képviseljék, népszerűsítsék az SZNT autonómiatervezetét a kampányban. Izsák Balázs értésre adta, hogy azt a jelöltet támogatják, aki igennel válaszol a kérésre. Fognak-e reagálni az SZNT elnökének felhívására?

Nem. Nekünk van már egy törvénytervezetünk Székelyföld autonómiájáról. Ez olyan elképzelés, amely nagy mértékben egy ismert európai modellt követ, és a székelység, illetve az erdélyi magyarság törekvéseit is magába foglalja. A tervezet fő fejezetei a regionális székelyföldi autonómia intézményeiről, testületeiről, működésükről, hatásköreikről – beleértve a gazdaságiakat is – szólnak, e mellett a jogszabály a magyar nyelv használatával kapcsolatos minden egyes rendelkezést tartalmazza. Ezért azt mondom, ez olyan tervezet, amit vállalhat más is. Ezért nem kívánok sem üzenni, sem válaszolni az SZNT-nek. Mi tudjuk, mi a dolgunk, és végezzük a feladatainkat.”

 

Hirdetés