Mindent egy lapra

Bár kétségkívül hatásos fegyver a riogatás, ha túl gyakran vetik be, elveszíti élét, és akkor is hatástalan marad, amikor valós veszély állna fenn.
Hirdetés

„Mintha túl nagy kockázatot vállalna be az RMDSZ is, amikor már az aláírásgyűjtő kampány kezdetén elővette a magyarság megosztásának kártyáját – Kovács Péter főtitkár, Winkler Gyula EP-képviselő is így fogalmazott Szilágyi indulása kapcsán. Egy­részt azért, mert ebben a küzdelemben mindkét magyar jelölt ugyanannyira esélyes, illetve esélytelen, de leginkább azért, mert – a parlamenti választásokkal szemben – nincs bejutási küszöb, így nem áll fenn semmiféle olyan veszély, hogy például kiütik egymást a magyar jelöltek, vagy képviselet nélkül marad a magyarság. S bár kétségkívül hatásos fegyver a riogatás, ha túl gyakran vetik be, elveszíti élét, és akkor is hatástalan marad, amikor valós veszély állna fenn. Ráadásul a közélettől, a politikától való elfordulás jelenségét erősíti, ha túl nagy hévvel esnek neki a Néppártnak és jelöltjének, negatív kampányt folytatnak – közép- és hosszú távon ugyanis visszaüthet, ha egyre kevesebb magyar szavazót lehet megszólítani.
Az államelnök-választásból ezért akkor kerülhet ki győztesként a két magyar párt és az erdélyi magyarság, ha mindkét magyar jelölt versenybe szállhat, ki-ki a maga hangján és módszereivel képviselheti autonómiaigényünket, a választók pedig az eddigi alkalmaknál nagyobb számban járulnának az urnákhoz, és így nyomatékosítanák követeléseinket.”

Hirdetés