Elmennek vagy elvesznek

De akkor, ha úgyis „kitenyésztik a csúcsragadozókat”, akik tényleg megmutatják, hogy mire képes a tehetséges romániai fiatal, vajon miért kell megnyomorítani a többieket olyan információmennyiséggel, amit a nagy többség nem tud feldolgozni?
Hirdetés

„Ezek a gyerekek még el sem jutottak oda, hogy az anyagi oldalát nézzék: egyszerűen azt szeretnék, hogy olyan helyen dolgozzanak, ahol fejlődhetnek, kiteljesedhetnek, s ha mi nem tudjuk ezt nyújtani, akkor elmennek – mondta csendesen a tudós professzor. 

De akkor, ha úgyis „kitenyésztik a csúcsragadozókat”, akik tényleg megmutatják, hogy mire képes a tehetséges romániai fiatal, vajon miért kell megnyomorítani a többieket olyan információmennyiséggel, amit a nagy többség nem tud feldolgozni? Mi értelme lehet annak, hogy megtanítsuk az integrál-, differenciálszámításra, amit kilencven százalékuk soha nem fog használni? Viszont ehelyett legtöbbjüket megtaníthatnánk arra, hogy kiszámítsák a havi törlesztőrészletet, ha kölcsönt vesznek fel a bankból. Vagy megtaníthatnánk arra, ha már fizikusokkal példálóztunk, hogy ha óránként ötven kilométeres sebességnél többel hajtasz, biztosan elgázolod az eléd két méterre, a kocsik közül, a labdája után kifutó gyereket.

A rendszer sokat kér, s akik felülteljesítik, elmennek, akik leszakadnak, elvesznek.  +

Hirdetés