Ahol nem a törvény a király

A bíróságok sem álltak a helyzet magaslatán. A politikai iszapbirkózás eszközévé váltak.
Hirdetés

 

 „Kies hazánkban azonban úgy hágják át az alkotmányos előírásokat, mintha csak félreseperhető iromány lenne. Az Alkotmánybíróságnak már akkor legalább sárga lapot kellett volna felmutatnia az államelnöknek, amikor nem a választási eredményeknek megfelelően nevezett ki kormányt. Már Thomas Paine megírta az 1776-os Common Sense-ben: „Ahogy az abszolút kormányzatokban a Király a törvény, úgy a szabad országokban a törvénynek kell a Királynak lennie. Más uralkodó nem lehet.”

Romániában egy államelnök vált a legfőbb hatalommá. Pedig a jogállamiság megköveteli, hogy egyetlen hatalommal felruházott ember se álljon a jog felett. Ő azonban a törvényt alkalmazók számára hosszú évekig védetté vált, de amióta az Alkotmánybíróság kimondta, hogy ez törvényellenes, senki nem vette kézbe az államfő dossziéit. Egyszerűen azért, mert a bíróságok sem álltak a helyzet magaslatán. A politikai iszapbirkózás eszközévé váltak. 

Az ügyészt gyakran a bírák fölé emelik, amikor ezeknek a védőkkel egy szinten kellene működniük. S a gyakorlattal nem rendelkező, nagyon fiatal ügyészek, de a bírák is, a kinevezőjük elvárásainak akarnak megfelelni. Az egész társadalmat átitatja a balkáni korrupció meg az erőszakszervektől való félsz.”

Hirdetés