Román állampolgár is utazott a lelőtt gépen

Egyre durvább. Putyin az ukránokat teszi felelőssé, az ukránok az oroszokat. A szakadárok közben folytatják a harcot.
Hirdetés

Román állampolgárságú áldozata is van a csütörtökön este lezuhant malajziai repülőgép katasztrófájának. A bukaresti külügyminisztérium pénteken közleményben tudatta, hogy a szerencsétlenség során életét vesztette egy kettős állampolgárságú személy is, akinek egyik állampolgársága román volt.

Közben a Vocea Transilvaniei kiderítette: az áldozat a kolozsvári Iuliu Haţieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem hallgatója volt, és kanadai-román kettős állampolgársággal rendelkezett.

A külügy közleménye szerint az áldozatok azonosítása jelenleg is zajlik, és az utaslista alapján derült ki, hogy az egyik utas román állampolgársággal is rendelkezett, ezt követően értesítették a romániai hatóságokat.

Az áldozat nem Romániában élt, lakóhelyén a hatóságok már értesítették hozzátartozóit, és a román illetékesek is megkeresték az itteni rokonokat.

A család közölte, nem járul hozzá, hogy az áldozat személyazonossága nyilvánosságra kerüljön.

Magyar állampolgár a jelenlegi ismeretek szerint nem ült a gépen.

A repülőgép csütörtökön délután zuhant le Kelet-Ukrajnában, a gyanú szerint az oroszbarát szakadárok lőtték le föld-levegő rakétával. A gép fedélzetén a tizenöt fős személyzettel együtt összesen 298-an tartózkodtak, a tragédiát senki sem élte túl.

Putyin: Ukrajna a felelős

Az orosz államfő eközben alapos és pártatlan, minden körülményre kiterjedő vizsgálatot szorgalmazott. Vlagyimir Putyin a Mark Rutte holland miniszterelnökkel folytatott pénteki telefonbeszélgetés során szólt erről. 

A Kreml tájékoztatása szerint Putyin részvétét nyilvánította az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, Kelet-Ukrajnában csütörtökön lezuhant Boeing utasszállító többségében holland utasainak halála miatt. 

A Kreml honlapján megjelentetett közlemény szerint az orosz államfő hangsúlyozta, hogy a tragédia ismételten alátámasztja a kiéleződött ukrán válság mielőbbi békés rendezésének szükségességét.

A dél-amerikai útjáról Moszkvába csütörtökön kora este visszaérkező Vlagyimir Putyin éjjeli beszédében az ukrán kormányt tette felelőssé a malajziai repülőgép katasztrófájáért. Az orosz elnök úgy vélte, a tragédia nem történt volna meg, ha Kijev nem kezd újabb katonai akciókba Ukrajna keleti részén a felkelők ellen.

„Kétségtelen, hogy az a kormány felel ezért a tragédiáért, amely országának területén történt” – mondta az orosz elnök. Hozzátette, utasította az orosz hatóságokat arra, hogy minden lehetséges módon segítsék a történtek kivizsgálását. 

Jacenyuk: a bűnösöket a hágai Nemzetközi Bíróság elé kell állítani

A malajziai utasszállító lezuhanásáért felelős bűnösök fölött a hágai Nemzetközi Bíróságnak kell ítélkeznie – jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök pénteken Kijevben.

A kormányfő Oroszországot tette felelőssé a tragédiáért, amikor úgy fogalmazott: Az oroszok játéka rossz véget ért. Nemzetközi bűncselekményt követtek el, amelyért a hágai bíróság előtt kell felelniük”.

A szakadárok nem függesztik fel a harcokat

Mindeközben kiderült: nem hajlandóak szüneteltetni a harcokat a kelet-ukrajnai szakadárok a csütörtökön lezuhant malajziai utasszállító gép katasztrófája miatt. Egyik parancsnokuk kijelentette, hogy a repülőgép roncsai „mélyen a harcvonal mögött”, a szakadárok területén vannak.

Szerinte nincs szükség a tragédia körülményeinek kivizsgálása érdekében „humanitárius tűzszünetre vagy szabad folyosók nyitására” a tragédia helyszínéhez.

Közben Luhanszk város lakóinak zöme vezetékes víz és áram nélkül maradt reggelre, miután a tűzharcokban megsérült egy áramelosztó alállomás.

 

Hirdetés