Ponta: maradjon az RMDSZ, de alku nincs

A miniszterelnök a magyarok radikalizálódástól tart, ezért kormányon tartaná az RMDSZ-t, azonban úgy tűnik, hogy a vitatott kérdésekben nem hajlandó engedni.
Hirdetés

Victor Ponta miniszterelnök bízik abban, hogy az RMDSZ nem lép ki a kormányból, ugyanakkor leszögezte, hogy a román állam politikája nem lehet alku tárgya.  A kormányfő a B1 hírtelevízió hétfő esti műsorában beszélt arról a koalíciós feszültségről, amely azután alakult ki, hogy Románia az RMDSZ-szel szemben lépett be
a Minority SafePack kisebbségvédelmi polgári kezdeményezésről szóló luxemburgi perbe

Mint arról beszámoltunk, a kisebbségvédelmi javaslatcsomag egyik kezdeményezőjeként Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke kijelentette: nem tudja elképzelni a további kormányzati részvételt, amennyiben a Románia nem lép vissza a perből. Kelemen Hunor a külügyminisztériumot tette felelőssé a feszültségért, amely anélkül kötelezte el Romániát a perben, hogy erről a koalícióval – ezen belül az RMDSZ-szel – konzultált volna.
Ponta erre reagálva hétfő este úgy nyilatkozott, kész bármilyen megoldásra, hogy folytassa az RMDSZ-szel való „korrekt együttműködést”. Ugyanakkor rámutatott: míg egy koalícióban bármi alku tárgya lehet, amikor a román állam politikájáról van szó, nincs helye alkudozásnak. Ezzel Titus Corlățean külügyminiszter érvelését
vette át, aki szerint kizárt, hogy Románia visszalépjen egy olyan kérdésben, amely az állam politikájának része.
A román diplomácia vezetője – mint ismeretes – korábban leszögezte: Románia meg akarja előzni, hogy a kisebbségi kérdés uniós hatáskörbe kerüljön, és ez egy olyan állami politika, amelyet nem írhatnak felül a koalíciós szerződések.  Ponta megjegyezte: nem örül annak, hogy kormánya két minisztere a nyilvánosság előtt vitatkozik egymással, de szerdán találkozik velük és megpróbálja elsimítani a vitát.
Elismerte továbbá, nem kell attól tartania, hogy az RMDSZ esetleges távozása a kormány bukásához vezetne, mert a kormányoldalnak a magyar törvényhozók nélkül is többsége van a bukaresti parlamentben, ugyanakkor leszögezte: nem kívánja az RMDSZ távozását. Mint mondta, továbbra is hisz abban, hogy a magyar közösség képviseletét közel kell tartani a döntéshozatalhoz, mert kizárásuk szerinte csak a közösségen belüli radikálisokat és szélsőségeseket erősítené.
Illyés Gergő politikai elemző is úgy számol, hogy a PSD-nek kényelmes parlamenti többsége van, így nincs szüksége az RMDSZ-re ahhoz, hogy törvénytervezeteit elfogadják a parlamentben. „Ha a Călin Popescu Tăriceanu mellé állt parlamenti képviselőket számoljuk, jelen pillanatban körülbelül 50 honatyával több tartozik a PSD–UNPR–PC szövetséghez, az RMDSZ honatyái nélkül, mint amennyi szükséges az egyszerű többséghez. Ez pedig nagyon komoly érv amellett, hogy semmi szükség az RMDSZ-re ebben a kormánykoalícióban” – fogalmazott a politológus az Erdély FM megkeresésére.

Illyés Gergő ugyanakkor úgy látja, hogy a kormánykoalíció felbomlásához vezethet, hogy Románia július elején belépett a Minority SafePack perébe az Európai Bizottság oldalán, és a kormány nem engedélyezte, hogy Magyarország új konzulátusokat nyisson Romániában. De a koalíció felbomlására utalhat az is, hogy Dan Diaconescu Néppártja fontos pozíciókat kap, vagy hogy egyes magas rangú kormánypozíciókra még mindig nem nevezték ki az RMDSZ szakértőit.

 

Hirdetés