Feláldozott oktatás

Az új jogszabály a középszert, a nem tanulást pártolja, azoknak nyújt kedvezményeket, akik nem teljesítenek, lehetővé teszi a diploma nélküli továbbtanulást.
Hirdetés

„Jó egyhetes késéssel, a sürgősséggel elfogadott kormányrendelet Hivatalos Közlönyben való megjelenése után kezdtek csak el szivárogni a hírek a Ponta-kabinet legújabb mesterhúzásáról. Egy rendelettel 97 pontban módosították a tanügyi törvényt, mely három éve lépett életbe, s melynek alkalmazása máig nem történt meg minden téren. 2010 őszén habzó szájjal kiabáltak az akkor még ellenzékben lévő szociáldemokraták, amikor a Boc-kormány felelősségvállalással fogadta el az oktatási törvényt, pedig azt legalább közvita előzte meg. Most semmi ilyesmi nem történt, néhány kormányközeli szakszervezet véleményét figyelembe véve, a tanároknak odadobott pár kedvezménnyel átnyomtak egy jogszabályt, amely jelentősen és sok szempontból sarkalatosan megváltoztatja az egész oktatási rendszert. Nem töltötték az időt parlamenti vitával, nem voltak kíváncsiak az érintettek, szakmabeliek véleményére, meg sem próbáltak gyógyírt keresni az ezer sebből vérző tanügy legjelentősebb gondjaira. Döntött két miniszter, és melléjük állt a kabinet. Fontos érdekeket kell kiszolgálniuk, így semmi sem drága.
A folyton decentralizációról papoló kormány ismét központosít, minisztériumi, tanfelügyelőségi alárendeltségűvé teszi az iskolákat, elveszi a vezetőtanácsoktól azt a kis szabadságot is, melyet néhány éve nyertek el, de ami ennél is súlyosabb: az új jogszabály a középszert, a nem tanulást pártolja, azoknak nyújt kedvezményeket, akik nem teljesítenek, lehetővé teszi a diploma nélküli továbbtanulást, nyíltan pártolja a sokat bírált és igen gyengén teljesítő magánegyetemeket, és zöld utat nyit a jelenlegi professzortársadalom teljhatalma előtt. Ahelyett, hogy javítaná, tovább silányítja a romániai oktatást. Rengeteg rosszat hoz kevés jóért cserébe.”

Hirdetés