Hogyan verik a cigányt?

Nincs jól ez így, de az sincs rendben, hogy a kontinentális szabad és háborítatlan mozgásszabadság nevében tolvajbandák, bűnözők, kolduscsapatok települhetnek le bárhová széles ez Európában.
Hirdetés

„S ha viselt dolgaikért esetleg elnáspágolják őket, hát van miért óbégatniuk az európai parlamentbelieknek. Ez most Franciaországban esett meg, s egy kicsit a sors iróniájának is tartom, hogy éppen a franciák koptatják a legtöbbet a nyelvüket a nomád hajlamúak védelmében, s intik sűrűn a kiröptető országokat, hogy odahaza babusgassák és neveljék meg polgáraikat.

Valószínűleg tennék is, ha lehetne. Mondják, a romák saját hagyományos törvényeik szerint élnek. Rendben, de akkor oda mehetnének, ahol az ilyen törvények bevettek és érvényesek, senki őslakó érdekeit nem keresztezik, élet- és vagyonbiztonságát nem veszélyeztetik. Sem a századok alatt kimunkált helyi civilizációt. A sokat emlegetett integráció kulcsa nem a szemforgató jogvédelmi papolásokban kereshető, talán a munkára való szoktatásban, amit nemcsak elvárni kellene, hanem kikényszeríteni. S nem csupán a romák esetében!”

Hirdetés