Problémaexport

A romániai roma fiút meglincselő franciák eljárása tehát felháborító. De ugyanilyen felháborító a román kormány reakciója is.
Hirdetés

 „Felháborító és döbbenetes, hogy Franciaországban múlt héten helybéliek egy csoportja félholtra vert egy romániai roma fiatalt, akit azzal gyanúsítottak, hogy köze lehetett egy rabláshoz. Az ilyen esetekben nincs helye az önbíráskodásnak, még akkor sem, ha a fõleg Romániából és Bulgáriából érkező, illegális táborokban meghúzódó roma bevándorlók gyakran valóban megkeserítik a polgárok életét. A tettesek kilétének felderítése és a büntetés kiszabása az illetékes hatóságok feladata, amelyektől ugyanakkor elvárható, hogy etnikumtól, szociális helyzettől és állampolgárságtól függetlenül mindenkivel szemben szigorúan alkalmazzák a törvény előírásait.

 
A mindenkori román kormányok már évek óta úgy tesznek, mintha semmi közük nem lenne ahhoz, hogy romániai romák százezrei kerekedtek fel, hogy az EU nyugati, gazdagabb tagállamaiban próbáljanak valamilyen megélhetés után nézni, amely sajnos nem ritkán a bűnözésben merül ki.Victor Ponta miniszterelnök és Titus Corlățean külügyminiszter most olyan hangnemben vonta felelősségre a francia hatóságokat, mondván: a romák elleni erőszakért a francia politikusok idegengyűlölő retorikája a felelős, mintha Bukarestnek semmilyen felelőssége nem lenne a romák elvándorlásában.” 

Hirdetés