Szabadságharc román módra

A szabadságharcos szerepében próbálja megerősíteni pozícióit a novemberi államfőválasztások előtt a nagyobbik kormánypárt, amikor fityiszt mutatva a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), októbertől a társadalombiztosítási hozzájárulás csökkentését és különböző juttatások emelését ígéri.
Hirdetés

„Jelenleg csak annyi látszik bizonyosnak, hogy a lépések 5 milliárd eurónyi lyukat ütnek a jövő évi költségvetésben, a Ponta-kabinet pedig máig nem tudja megmondani, hogy miből fogja ezt fedezni. (…)

A választásokig minden bizonnyal nem történik semmi etekintetben. Azután viszont újra Bukarestbe érkeznek a nemzetközi hitelezők képviselői, hogy közösen rögzítsék a 2015-ös évi állami költségvetés sarokszámait. Ekkor pedig – hacsak nem kapcsol dübörgő üzemmódba a gazdaság – két lehetőség áll majd a kormány előtt. Vagy véglegesen felmondják a készenlétihitel-megállapodást, s öntörvényűen alakítják a büdzsét – ami az eddigi cselekedeteik alapján egyenes út lehet az államcsőd felé –, vagy pedig engednek a nyomásnak, és valós intézkedéseket hoznak a költségvetési hiány kompenzálására, magyarán adókat emelnek, vagy újabbakat vetnek ki.

Bármelyik lehetőséget is válasszák, egy dolog már most borítékolható: megint a mi zsebünk fogja bánni, hogy reális stratégiák nélkül kormányoznak, és ahelyett, hogy valamit tennének a gazdaság fenntarthatósága érdekében, csak kampánytól kampányig látnak el.”

Hirdetés