Mit keres egy román vasgárdista a kolozsvári Holokauszt-emlékmű avatásán?!

Az egy dolog, hogy Dan Şova miniszter jelen van (nemrég még tagadta a romániai holocaustot, aztán meggondolta magát…), de Ionuţ Ţene jelenléte már hányingerkeltő.
Hirdetés

 

„A park elnevezése és az emlékmű mondanivalója közötti disszonancia mellett más is zavaró volt. Sőt: felháborító. Az egy dolog, hogy Dan Şova miniszter jelen van (nemrég még tagadta a romániai holocaustot, aztán meggondolta magát…), de Ionuţ Ţene jelenléte már hányingerkeltő. Ő a kolozsvári vasgárdisták, új jobboldalosok egyik szürke eminenciása, Gheorghe Funar szélsőségesen magyarellenes polgármester idején a városháza nagytermében ő szervezte Corneliu Zelea Codreanu és Ion Antonescu megemlékezéseket, emléküléseket, szimpóziumokat, konferenciákat, értekezleteket stb.

Tudom, hogy Ţene a polgármesteri hivatal protokoll osztályán dolgozik, s neki kellett foglalkoznia a koszorúkkal, de Emil Bocnak nincs több esze? Miért kell ezzel az emberrel mutatkoznia, főleg ilyenkor? Schwartz Róbert, a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke helyében kikértem volna magamnak, s szólok Bocnak, hogy alkalmazottjának távoznia kell. Nem másért, de – Kelemen Hunor szavaival élve – megálljt kell parancsolni az Európában újra megerősödő szélsőségeknek.

De ez még nem minden. Az eseményen jelen volt Tiberiu Groza is. Ki ő? Hát tavaly decemberben az ő állt a közszolgálati televízióban elhangzott zsidóellenes kolinda mögött, amelyet a Dor Transilvan együttes adott elő. Az izraeli nagykövetség aggodalmát fejezte ki a történtek miatt, a Romániai Antiszemitizmust Monitorizáló Központ pedig az államfőhöz és a kormányfőhöz intézett nyílt levélben reagált az antiszemita kolinda kapcsán.”

Hirdetés