Oszlopos hiba

Sok haszonélvezője nem lesz az adókedvezményeknek.
Hirdetés

„Victor Ponta miniszterelnök nagy garral jelentette be, hogy a minisztériumi rendeletekkel összesen több mint kilencven adót törölnek el, továbbá adómentessé teszik a cégek által visszaforgatott profitot, de rögtön kiderült, hogy igazából szinte semmi hatása nem lesz a költségvetési bevételek alakulására a két intézkedésnek, magyarán sok haszonélvezője nem lesz ezeknek az adókedvezményeknek.

Az eltörölt adók mértéke ugyanis minimális, a hivatalos közlés szerint tavaly ezekből az illetékekből összesen 100 ezer lej folyt be az államkasszába, ugyanakkor kevés cég tud a jelenlegi gazdasági körülmények között fejleszteni.

Mindenkit érinteni fog eközben az, hogy ugyanazon a kormányülésen a kabinet tagjai elfogadták az adófizetési kötelezettséget a nem ingatlan jellegű építményekre is kiterjesztő jogszabály alkalmazási módszertanát, az úgynevezett oszlopadó hatálya alá eső cégeknek pedig legkésőbb ma be kell fizetniük az idénre kiszámított adó első részletét, a második öszzeget pedig szeptember 25-éig kell lepengetniük.

Vegyük sorban, milyen cégekre sújt le a kabinet vasökle. Ott vannak rögtön a villanyáram előállításával és szolgáltatásával foglalkozó vállalkozások, a kőolaj- és földgázkitermelők, a távközlési szolgáltatók – hogy első körben csak azokat említsük, amelyekkel napi kapcsolatban állunk.

Az adó pedig nemcsak őket sújtja, kevés ugyanis az esélye annak, hogy ne velünk fizettessék meg pluszkiadásaikat. A legtöbb gyártó cégnek is vannak olyan létesítményei, amelyek eddig mentesültek az adó alól, így sok termék ára is nőhet a közeljövőben, s még a banális strandbelépő vagy a pecázás egy halastó partján is többe kerülhet.”

Hirdetés