Épül a Sajtkoffer, perel a Greenpeace

Beperelte a Kovászna megyei Környezetvédelmi Hivatalt a hazai Greenpeace, mert az nem volt hajlandó vizsgálni a rétyi faüzem környezetre gyakorolt hatását.
Hirdetés

A rétyi fafeldolgozó építéséről készült képeit a romániai Greenpeace ma tette közzé azzal a korábbra keltezett közleményével együtt, amely szerint beperelte a Kovászna megyei Környezetvédelmi Hivatalt. A hivatal ugyanis többrendbeli kérés ellenére sem volt hajlandó környezeti hatástanulmányt kérni a fafeldolgozót építő, osztrák érdekeltségű Holzindustrie Schweighofer cégtől.

Ezért a hivatal a környezetre gyakorolt hatás vizsgálata nélkül adott építési engedélyt a cégnek. És anélkül, hogy közvitát rendezett volna róla, ami a környezetvédők szerint szintén törvénytelen.
 
A Greenpeace szerint a fafeldolgozó komplexum szinte 70 hektáros területen épül fel, és évente 848 ezer köbméter fát szeretne feldolgozni, ami évente egymillió kivágott fát jelent. A hivatal pedig nem vette figyelembe a fafeldolgozás melléktermékeit, például az óriási mennyiségű vegyi hulladékot, vagy a közeli Natura 2000 területekre vagy turisztikai célpontokra gyakorolt hatást.
 
Őzikék Rétyen
Ilyen megható képeket is posztolt Facebookjára a Greenpeace a rétyi üzem építéséről. További képek itt
 
A Greenpeace korábban már kérte a háromszéki hivatal igazgatójának lemondását, ezt a petíciót több mint négyezren írták alá. Minisztériumi kivizsgálást is kért, egyelőre eredmény nélkül.
 
A Sajtkoffernek is csúfolt Schweighofernek már négy romániai fafeldolgozója van,  bevallása szerint évente 2,8 millió köbméter gyantás rönköt dolgoz fel, ami a Romániában kitermelt mennyiség 40-50 százaléka.

Hirdetés