Egy döntés margójára

Megkérdezhetnénk a MOGYE mai uraitól például, hol viselték a bébiréklit, amikor Marosvásárhelyen olyan professzorok tanítottak, mint Miskolczy Dezső, Csőgör Lajos, Mátyás Mátyás.
Hirdetés

„Az egész magyartalanítási folyamatban mindvégig cinkosok voltak az egymást követő kormányok, s amelyik nem akart teljesen az lenni, azt elcsapták. Marosvásárhelyen nem Románia kormánya diktál, hanem a helyi többségi érdekszövetségek. Megkérdezhetnénk a MOGYE mai uraitól például, hol viselték a bébiréklit, amikor Marosvásárhelyen olyan professzorok tanítottak, mint Miskolczy Dezső, Csőgör Lajos, Mátyás Mátyás. Hogy ma kevés utódjuk lenne? Igen, ez lehet, mert az új urak például Sepsiszentgyörgy­ig kergették Darkó Zsigmondot, Simó Ferencet, Bálint Jenőt és társaikat, a professzorrá lévendő nemzedékváltókat. Mi óriásit nyertünk ővélük, de ugyanennyit veszített a marosvásárhelyi magyar orvosképzés.

A mai oktatók lépését a legtermészetesebb tiltakozásnak tartom, a többségi gőg ellen felmutatott gesztusnak, s megítéléséből kihagynám a pártok és pártocskák versengését.”

Hirdetés