MOGYE

Az a paradoxon helyzet állt elő, hogy az intézmény eredeti tulajdonosa küzd önálló megmaradásáért a később érkezettel szemben.
Hirdetés

„A törvény csupán a MOGYE csökönyös román vezetősége számára fakultatív.

Holott a MOGYE eredetileg kizárólag magyar tannyelvű felsőoktatási intézményként jött létre 1946-ban, amikor Kolozsvárról Marosvásárhelyre költöztették a magyar egyetem orvos képző fakultását. A román tagozat csak később, 1962-ben alakult meg, amolyan kiegészítőként. Az évek során mégis maga alá gyűrte a magyar részleget, s immár az a paradoxon helyzet állt elő, hogy az intézmény eredeti tulajdonosa küzd önálló megmaradásáért a később érkezettel szemben!

2012-ben az Ungureanu-kormány törvényellenesnek nyilvánította az önálló magyar tagozatot nélkülöző új MOGYE-chartát, elutasítva annak jóváhagyását. Csakhogy az USL éppen erre hivatkozva buktatta meg az Ungureanu-kormányt, Pontaék keményen ellenezték az önálló magyar tagozatot. Ebből kifolyólag a velük koalícióra lépő RMDSZ-nek alighanem sokkal nehezebb dolga lesz, a fölülről érkező, politikai megoldás esélye minimális, az RMDSZ-vezetők legutóbbi nyilatkozatai inkább tanácstalanságról tanúskodnak, mintsem bizakodásról.

Hogyan lehet a magyarság számára méltányos megoldást találni? Mert annak szükségessége vitathatatlan. Vagy tovább fajul az etnikai ellentét, amit az USL két éve gyakran szított? 1990 tavaszán szintén a tanügyi intézmények (akkor iskolák) különválasztása vezetett véres etnikai konfliktushoz. Szintén Marosvásárhelyen.

Hirdetés